Je čas na výsadbu ovocných stromků. Zájem v nejvýše položené školce v Česku je veliký

20. říjen 2021 07:00

Zahrádkáři shánějí sazenice a stromky na podzimní výsadbu. Zhruba od poloviny října je totiž nejvyšší čas na zasazení jabloní, hrušní nebo třešní.

Spoustu práce i zákazníků mají i v Ovocné školce Malochýn u Sobíňova na Havlíčkobrodsku, kam si lidé pro stromky přijíždějí.

Odolný půlkmen

„Kluk mi volal, ať se mu tady stavím, že potřebuje stromek rajku, půlkmen, že je to rezistentní proti všem chorobám,“ Vybírá pan František v ovocné školce novou jabloň. A nakonec odchází hned se dvěma kusy. „Rovnou jsem vzal i sobě, když už jsem tady.“

Za půl hodiny si do školky přišlo pro stromky na výsadbu přes deset zákazníků. Podle Jana Petruželky z Ovocné školky Malochýn je teď po dřevinách velká poptávka. „Vždycky to bylo podobný, ale teď poslední rok je jich víc. Hlavně je zájem o ty vyšší tvary. Je i dotace na výsadbu vyšších tvarů.“

Více času na zahradu…

Kromě finanční podpory pěstitelů podle Jana Petruželky přibylo zákazníků i kvůli koronavirové pandemii, kdy byli lidé více doma a měli více času na zahradu. Zároveň se začali vracet i ke starým odrůdám.

„Dejme tomu jeden čas se už moc nepěstovalo Matčino jako odrůda, ale byla velká poptávka, tak se to teď začalo zase dělat víc, prodává se celkem dost. Nevím, jestli je to otázka jedné sezóny, dvou, třech,“ přemýšlí pěstitel.

Vlastní produkce

90 % nabízených dřevin pěstují pracovníci přímo v ovocné školce, úroda byla podle Jana Petruželky letos dobrá, i přes horší počasí. „Letos byl trochu problém v létě, kdy přišly nějaký kroupy, vichřice, takže něco se polámalo, některé stromky byly poškozené třeba kroupami, nějaký výpadek byl, ale ne nějak zásadní.“

Stromky v Ovocné školky v Sobíňově jsou zvyklé od malička na vysočinské podnebí, jedná se totiž o nejvýše položenou školku v České republice.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související