Japonská keramika v peci anagama vzniká v Pavlově u Ledče nad Sázavou

Neopakovatelnou originální keramiku vyrábí Igor Doležal z Pavlova u Ledče nad Sázavou. Používá k tomu tradiční japonskou pec anagama. Technologie umožňuje vznik jedinečných výrobků. Na jejich vzhled má vliv třeba i to, na jaké místo se v peci položí. O víkendu Igor Doležal pec po třech týdnech vypalování otevřel a zjistil, jak jeho misky a hrnky vlastně vypadají.

Pec připomíná tvarem velrybu. V přední, největší a nejširší části je topeniště. Teplota v něm dosahuje i víc než 1300 stupňů. Směrem dozadu se pak celý prostor zužuje a ústí do komína. Právě do zadní části se umisťuje keramika.

Japonské pece jsou tak velké, že je možné v jejich nejširším místě stát, rozpažit i se procházet. Anagama v Pavlově je přibližně pětkrát menší, prostor na výrobky má 1,2 kubického metru. Naplnit pec trvá třem lidem kolem 20 hodin. Na výpal je potřeba 15 metrů krychlových dřeva. Po 160 hodinách od jeho zahájení dosáhne teplota v peci až 1380 °C. Pec anagama v Pavlově byla postavena v roce 2017. Od té doby už v ní proběhlo jedenáct výpalů.

Odtud teď Igor Doležal v kleče vyndává jednotlivé kousky keramiky. „Plamen kreslí na té keramice různé struktury podle toho, kde ležela, jak byl ten který kus chráněný. Právě to je potřeba sledovat, jestli jsme dosáhli efektu, který jsme chtěli,“ popisuje.

Ještě před tím, než jednotlivé kousky keramiky z pece vyndá, si je vyfotí. „Abych příště věděl, jak který kus naložit, jak dopadne. Výraz toho výsledku je hodně daný právě tím, kde ten výrobek v peci byl,“ vysvětluje Igor Doležal.

Jak budou jednotlivé kusy keramiky po výpalu vypadat, ovlivňuje řada faktorů, včetně druhu dřeva. Každý kus je tak originál, který jeho autor díky řadě proměnných nedokáže už nikdy napodobit.

Spustit audio

Související