Jak využít staré rohlíky? Rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké

Zlatavé hrudky na povrchu křupnou, uvnitř jsou měkounké. Rohlíky zrecyklujete a ještě nahradí mouku. Tím, že už jsou upečené, dají sušenkovým hrudkám úplně jinou chuť. Druhý až třetí den jsou krásně rozleželé, ale tak dlouho v krabici stejně nevydrží. Jednoduché a velmi jedlé! Pekla Miroslava Kubová z Plzně-Radčic.

Jak využít staré rohlíky? Rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké

Ingredience
  • 6 starších rohlíků
  • 4 vejce
  • 250 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 250–300 g nasekaných vlašských ořechů (lískových ořechů, mandlí)
  • 200 g moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • panáček rumu

Postup

Týden staré rohlíky nakrájíme na drobné kostičky.

Rozpustíme máslo, které necháme lehce zchladnout a polijeme jím rozkrájené rohlíky.

Rohlíky s máslem zasypeme cukrem a nasekanými ořechy. Přidáme žloutky a směs ochutíme mletou skořicí a rumem. Vše promícháme.

K bílkům přidáme vanilkový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Ten zlehka pomocí stěrky zapracujeme do rohlíkové hmoty.

Lžičkou tvoříme placky nebo hrudky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.

Tip pro lenochy: Můžeme udělat jednu velkou placku, kterou po upečení překrájíme na kousky.

Pečeme 20 minut na 180 °C dozlatova.

Miroslava Kubová

Nápad na recyklované rohlíky na sladko má původ u její babičky. Recept jí připomněla kolegyně z práce, když podobné hrudky přinesla na ochutnání. Tím si Miroslava recept oživila a napadlo ji se o něj podělit.

Přivítala nás v krásné modrobílé kuchyni, jak vystřižené z řeckého ostrova Santorini. Modrou barvu totiž paní Miroslava miluje. Má dokonce modré skleničky, modrou váhu, ale i andulku. A nejen to, je spolu s manželem milovnicí slavného automobilového brouka. Jeden parkuje před domem, druhý jako by se proboural do obývací stěny.

Miroslava Kubová a Patrik Rozehnal