Jak vypadala třešťská továrna na sirky před sto lety, víme díky slohové práci žákyně základní školy

Výrobu sirek si většina z nás spojuje se Sušicí. Celé jedno století ale vznikaly i na Vysočině, konkrétně v Třešti na Jihlavsku. Přímí pamětníci výroby už nežijí, v Muzeu Vysočiny jsou ale uložené fotografie, předměty i texty.  Jeden z nich sepsala žákyně základní školy.

"S výrobou zápalek v Třešti se začalo v první polovině devatenáctého století," říká vedoucí třešťské pobočky Muzea Vysočiny Milina Matulová. Prvním majitelem továrny na sirky byl turecký Žid Samuel de Mayo. Výroba byla tehdy rozdělená na části do několika menších domů. První tovární budovu provozoval Moritz Meissner. "Byla v Tovární ulici, v těch místech, jak je dnes Penny market," dodává muzejnice.

V muzeu je uložený také text slohové práce, kterou začátkem dvacátého století napsala žákyně německé školy po exkurzi v továrně. "Protože se to asi paní učitelce líbilo, tak to bylo zveřejněno v novinách," říká Milina Matulová s tím, že německý text v muzeu přeložili a zjistili, že je plný velmi zajímavých informací o tehdejší podobě továrny.

Dívka dokonce popisuje i proces výroby sirek. "Ukazujeme to tady jako příklad, že i obyčejná školní práce může posloužit historikům," dodává.

"V roce 1924 byla výroba v třešťské továrně úplně zastavena," říká muzejnice. Podle záznamů bylo sto šedesát dělníků. Jen někteří měli nárok na odstupné, nebo dostali práci v továrně Solo Sušice. Později se v bývalé sirkárně vyráběly dřevěné kazety na čokoládu, prášky nebo mýdlo. Majiteli byli potomci Moritze Meissnera.

Spustit audio

Související