Internáty v Jihlavě nebudou mít příští rok místo pro všechny středoškoláky

10. červen 2023 08:00

Studenti soukromých středních škol si v Jihlavě hledají privátní ubytování. Zejména vyšší ročníky v nadcházejícím školním roce internáty ve městě nepojmou a žáci budou muset dojíždět do skoro 20 kilometrů vzdálené Třeště.

Kvůli rekonstrukci internátu na Heleníně se rychleji zaplnily kapacity ostatních domovů mládeže a přednost mají hlavně žáci ze škol zřizovaných krajem. Volná místa zajistilo vedení kraje v Třešti. Jenže zdaleka ne každému studentovi se tam chce dojíždět.

„Dojíždět každý den tak strašně daleko je komplikované a ani bychom nestíhali obědy,“ říká student soukromé střední školy Remi Chatrný, který bude příští rok ve třetím ročníku.

Remi se svojí spolubydlící proto hledá privátní ubytování. „Jeden pokoj v rodinném domě máme zarezervovaný a máme domluvenou prohlídku, u druhého máme taky domluvenou prohlídku, tak by nám to mohlo vyjít,“ věří student.

Například na internát na Žižkově ulici přišlo asi o 140 žádostí o ubytování více, než je kapacita budovy. „Máme 336 přijatých žáků a už teď žádnou volnou kapacitu nemáme. Takže i když budou druhá nebo třetí kola přijímacího řízení, i když na školách zřizovaných Krajem Vysočina, tak už ani jim nebudeme moct nabídnout volná místa,“ říká ředitelka Střední stavební školy, pod níž tento internát spadá, Markéta Metelková.

Spustit audio

Související