Informace o zdraví čerpejte z ověřených zdrojů, nabádá hygienička Jana Böhmová

18. leden 2024

Zdraví je stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody, nikoli jenom nepřítomnost nemoci nebo zdravotního postižení. Podle Wikipedie a světově uznávané definice zdraví je 95 % lidí na světě nemocných. 

Zdraví nevzniká v nemocnicích. Tam se pouze napravuje, ale vzniká v rodinách, ve školách, na pracovištích, ve městech. Prostě tam, kde žijeme a pracujeme, odpočíváme a stárneme. Zdraví jsme nejen, když nás nic nebolí, ale když se cítíme v pohodě, že nás sice trápí starosti, ale že se přesto dokážeme přenést a snažíme se prostě být v pohodě celkově.

„Já osobně si myslím, že ono si říct prostě budu v pohodě, budu se o sebe starat. Budu žít zdravě, tak se to opravdu snáze řekne. A ta předsevzetí si dáváme někdy lehkomyslněji, než chceme, protože ta realita denního dění, co se děje kolem nás i světa, naše předsevzetí někdy převálcuje,“ zamýšlí se Jana Böhmové z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Abychom se o sebe mohli dobře starat, musíme vědět, jak to máme dělat a co nám prospívá a co škodí. „Takže je fajn, když se podívám na ověřený zdroj té informace,“ upozorňuje Jana Böhmová.

Základním zdrojem informací je naše rodina. Už jako malinké dítě se dozvíme, že si máme mýt ruce, čistit zuby, sprchovat se, chodit včas spát, protože je to zdravé. Potom se s informacemi setkáváme mateřské škole. Na základní škole to může být třeba sexuální výchova a prevence užívání drog, prevence násilí, šikany.

Jako dospělí už si informace hledáme sami. Můžeme třeba sledovat i naučné pořady a vlastně získávat ověřené informace. „Ale mnoho lidí si vlastně odpovědi na to, co je zajímá, hledá na internetu. A tady bych opravdu radila opatrnost a vždycky se zamyslet nad zdrojem, ze kterého ta informace pochází, protože bohužel na internetu se setkáváme s tím, že třeba články právě v zájmu čtivosti a návštěvnosti jdou třeba někdy i za hranou a používají neověřené, senzační, zkreslená a bohužel někdy i nepravdivé informace,“ varuje Jana Böhmová.

Kde ověřené informace hledat a jak se o zdraví starat? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.