Impozantní kostel v Jaroměřicích je plný lešení a schodišť. Opravy jsou v polovině

17. leden 2021 05:00

Práce na opravách barokní perly Vysočiny, kostela sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou jsou asi v polovině.

Do kupole chrámu sv. Markéty se běžný smrtelník dostane jednou za sto až dvě stě let. Právě teď tato chvíle nastala. V třicetimetrové výšce pracují tesaři na opravách dřevěných konstrukcí a restaurátoři na záchraně fresek.

Kostel v Jaroměřicích nad Rokytnou je často nazývaný barokní perlou Vysočiny. Při jeho stavbě se kdysi používaly unikátní postupy, které jinde na sever od Alp už naleznete. A to například včetně dřevěné kupole s lucernou. Trámoví ale bylo za staletí v dezolátním stavu. Rok a půl se proto pracuje na záchraně jedinečné památky.

Lešení

„Lešení vlastní sloužilo jako obrovská podpěra k tomu, abychom mohli vyměňovat některé konstrukční prvky,“ řekl farář Tomáš Holcner. Téměř celý kostel je vyplněný propletencem trubek a schodišť.

Duchovní s reportérem stoupají do míst, kam návštěvníci za běžných podmínek koukají ze země. „Výtahem v kostele jste určitě ještě nejel.“

Monumentální oprava vyjde na 107 milionů korun. „Získali jsme dotaci 94 milionů korun. Jako farnost musíme získat potřebnou spoluúčast.“ Přispělo město Jaroměřice, firmy, soukromí dárci. „Také přišli senioři a řekli: pane faráři, my jsme dostali pět tisíc korun od vlády a my je nechceme, přispějeme na opravu kostela.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související