I na letní opalování se musíme připravit. V moderním soláriu nebo opatrně na slunci

16. duben 2015
Dobré odpoledne

K létu patří opalování, ovšem dlouhodobý pobyt na slunci není zdravý. Andrea Vacušková z Centra zdravého opalování, host čtvrteční poradny, proto doporučuje se na léto řádně připravit. „Buď pobytem na jarním slunci, nebo v moderních soláriích,“ řekla v úvodu pořadu.

U slunce není regulace možná, svítí různou intenzitou a my bychom měli pamatovat především na ochranu pokožky. Solárium je zařízení, které nás opaluje postupně. „Je tam různá intenzita, různé trubice a tím různé slunění. Takto se můžete připravit na léto, kdy se méně spálíte,“ vysvětluje Andrea Vacušková.

Až šedesát procent lidí má nedostatek vitamínu D. „Dá se skutečně získat ze sluníčka nebo v soláriích. I ta dnes dokáží vytvářet optimální podmínky.“

Důležité je znát svůj fototyp

Při pobytu na slunci bychom měli vědět, jak se naše pleť opaluje a jestli jsme schopni se prudce spálit. „Fototypy jsou tři – tmavý typ, pak typičtí blonďáci a nakonec lidé se rezavými vlasy, kteří se opalují nejhůř,“ dodává Vacušková.

Podle fototypu odborníci doporučí opalovací program, kterého bychom se měli držet. „Záleží na tom postupném opalování, ne hned, abyste se spálil.“

I v soláriu je důležitý krém

Solárium vytváří umělé světlo, i přesto je nutné chránit pokožku. „Když se člověk rozhodne investovat do opalování, je dobré investovat také do solární kosmetiky. Ono to umocní opálení, pokožka je tmavší, zároveň to prodlouží opálení,“ říká Andrea Vacušková s tím, že existují krémy i na problémové pokožky.

autor: Joža Kolář
Spustit audio