Huť Jakub v Tasicích pořádá Předvánoční skláření. Právě dnes

17. listopad 2018

Sklářská huť Jakub v Tasicích na Havlíčkobrodsku, která je národní kulturní památkou, připravuje na 17. listopadu třetí ročník Předvánočního skláření.

Lidé si mohou vyzkoušet výrobu skla. K vidění bude jeho broušení a malování. Ukázku sklářské výroby doplní řemeslný jarmark. Prodejna nabídne vánoční ozdoby českých skláren, o které je pravidelně velký zájem.

Loňské skláření přilákalo asi 1500 lidí, řekl majitel památky František Milichovský.

„Před třemi lety jsme založili tradici, která je velmi úspěšná,“ uvedl o předvánoční akci.

Vlastní půllitry

Skláření se bude konat od 10:00 do 17:00. Broušení skla přestaví Daniel Vágner, malování na sklo Ivana Vorlíčková. K vidění budou také práce sklářského výtvarníka Zdeňka Kunce.

Sklárna je přístupná celoročně. V mobilní peci, která už je ale v areálu umístěná nastálo, se podařilo obnovit výrobu půllitrů typických pro huť Jakub. „Jsou to naše vlastní výrobky v designu, který vychází z designu půllitrů, které se tady vyráběl za staré sklárny,“ řekl Milichovský.

Letošní návštěvnost areálu odhadl na asi 6000 lidí. Je to trochu méně než před rokem, mohla se na tom podepsat i dopravní situace kvůli opravě silnice v obci, řekl Milichovský.

Synové a dcery Jakuba skláře

Sklárnu v Tasicích založil v roce 1796 huťmistr Ferdinand Čapek. Do povědomí veřejnosti se dostala díky televiznímu seriálu Jaroslava Dietla Synové a dcery Jakuba skláře, který se tam natáčel v roce 1985. Výroba v huti skončila v dubnu 2002. Areál pak následující dva roky chátral, než se ho podařilo prodat. Soukromí majitelé s podporou ministerstva kultury a kraje udělali řadu záchranných prací. V letošním roce dokončili opravu části fasád a připravují se na opravu střechy nad hutní halou. Náklady na výměnu střešních latí a krytiny odhadl Milichovský na tři miliony korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio