Hrad Kámen celý dokořán. Lidé se o víkendu podívali i tam, kam se normálně nedostanou

30. květen 2022 05:00

Návštěvníkům hradu Kámen u Pacova se o víkendu naskytla jedinečná příležitost podívat se na jindy nepřístupná místa. 

Některá místa na hradě Kámen u Pacova jsou běžně návštěvníkům nepřístupná. O tomto víkendu se to ale změnilo. Správa hradu totiž připravila speciální komentované prohlídky o jeho výstavbě a lidé se tak mohli podívat i tam, kam jindy nemůžou.  

Pod starý palác …

„Právě jsme se dostali pod starý palác, pod nejstarší část hradu.“ Historička Monika Kotenová právě provádí návštěvníky hradní zahradou a snaží se jim i s pomocí obrázků popsat jak Kámen vznikal. 

„Starý palác byl vystavěn jako obytná věž obranného charakteru.“ Trasa neobvyklé komentované prohlídky zavádí návštěvníky nejen do hradních zahrad, ale i k jindy nepřístupné bráně Petranka a také do ledárny, kde se kdysi uchovával led pro místní pivovar. 

Do sklepení

Na cestu do temného sklepení rozdává průvodkyně lidem raději baterky. „Kdo nemá, tak půjčím.“ Teprve poté se skupinka vydává objevovat tajemné podzemí. 

Poutavý výklad Moniky Kotenové poslouchají zhruba dvě desítky lidí. Mezi nimi je i pan Petr. „Je neděle, hezký den a bydlíme poměrně nedaleko, tak jsme si řekli, že vyrazíme sem a podíváme se.“

Podle kastelánky Zlaty Vobinuškové je o komentované prohlídky tohoto typu poměrně velký zájem. „Chtěli jsme návštěvníkům vyhovět, aby se dozvěděli i něco o stavebním vývoji hradu, co tady dřív bylo, k čemu sloužily další objekty, nejen samotný hrad.“

Poslechnout si výklad o výstavbě hradu mohli návštěvníci během víkendu hned čtyřikrát a to zcela zdarma.

Spustit audio

Související