Houbaře na Vysočině zatím plné košíky nečekají

17. srpen 2023 17:18

Nedávné deště a současné oteplení pomohly k růstu houbám. Někdo už se na sociálních sítích chlubí svými nálezy, jiní tvrdí, že nerostou.

„Růst hub na Jižní Moravě i celé Vysočině je velice špatný. Jsou místa, kde se dá něco najít- například vlhčí údolí potoků nebo chráněná místa od větru. Ale celkově je situace velice špatná, protože i když minulý týden výrazně zapršelo, tak začíná být opět velké teplo, teplý vítr a sucho,“ mírní houbařský optimismus mykolog Vladimír Antonín z Moravského zemského muzea.

Předpověď růstu hub k 17. srpnu 2023

Při troše štěstí se dají už houby třeba na smaženici nasbírat. Na některých místech vyrazily hřibovité houby. Například hřib smrkový, hřib žlutomasý – lidově řečená babka, hřib kovář, objevily se místy i bedly a pečárky, tedy žampiony.

Pozor na záměnu

Nejčastější houbou, která je mírně jedovatá a je možné ji zaměnit za jedlou, je pečárka zápašná, která roste nejen v lesích, ale i na zahradách. U citlivějších osob může tento žampion způsobit žaludeční a střevní problémy.

„Z těch jedovatějších hub jsem zatím výskyt nezaznamenal, ale není vyloučené, že začne na jižní Moravě růst muchomůrka zelená nebo tygrovaná,“ varuje zkušený mykolog.

Spustit audio