Historie se opakuje! Czech Spitfire Club rekonstruuje let osmi pilotů do Polska

7. červen 2019

Spolek letecké historie Czech Spitfire Club připravil rekonstrukci významné události z roku 1939.

Přesně po osmdesáti letech, a to i ve stejný čas, 7. června v 12:03, z letiště Piešťanech odletí letadlo do Polska. Přípravy letu začaly na letišti u Jihlavy.

Sedmého června roku 1939, tedy těsně před začátkem druhé světové války, odletělo osm mladých mužů z letiště v Piešťanech, do polského Deblinu. „Sebrali, dá se říct ukradli, čtyři letouny a dostali se šťastně do Polska,“ dodává předseda Czech Spitfire Clubu Zdeněk Sadecký. Těch osm mužů zpočátku bojovalo proti nacistům v Polsku, potom se postupně dostali do Velké Británie, kde vstoupili do RAF.

Jedním z osmi mladíků byl i čestný člen Czech Spitfire Clubu Imrich Gablech

Czech Spitfire Club se snaží připomínat významné události našich dějin, o kterých se příliš nemluví. „Leckdy vzhlížíme k hrdinům jiných národů, a přitom jsme měli podobné situace i tady u nás,“ říká Zdeněk Sadecký. Jedním z osmi pilotů byl i čestný člen Czech Spitfire Clubu Imrich Gablech, který byl po roce 1989 povýšen do hodnosti brigádního generála. Zemřel ve sto jedna letech a pochovaný je v Havlíčkově Brodě.

Místo čtyř letounů, které se nedochovaly, letí Andula

Původní letouny se bohužel nezachovaly ani v muzeích. Organizátoři rekonstrukce proto sáhli k letounu Antonov An-2, zvaném Andula, který se sice začal vyrábět až po válce, ale je podobný. Z organizačních a finančních důvodů letí jen jedno letadlo se dvěma piloty a dvanáctičlennou posádkou.