Herci Horáckého divadla chystají komediální seriál. Vysílat ho budou na internetu

21. duben 2020 08:00

Místo jeviště kuchyň nebo pokoj, místo diváků kamera a online přenos. Živá kultura se kvůli nařízení vlády, které zavřelo divadla a sály, přesunula na weby.

Online promítají i kina. Jak ale provozovatelé říkají, jde jen o to, aby neztratili kontakt s diváky.

„Je to tady, už to začíná. Operační technik zásunu řídících tyčí…“ Herci Horáckého divadla se nesešli na svém domovském jevišti, ale z osmi různých domácností na obrazovce počítače skrze webkamery. Takto zkouší nové divadelní kusy a zároveň baví diváky.

„Abychom s nimi neztratili kontakt. Máme nachystané nové čtení,“ říká ředitel divadla Ondrej Remiáš. „Budeme taky dělat seriál. Budeme ho natáčet, pojede to ze záznamu. Bude to komediální seriál, který chceme našim divákům zpřístupnit.“

Kina stále promítají

Nejenom divadlo řeší nastalou situaci. Některá kina stále promítají, i když ne v sálech, jak je obvyklé, ale online na internetu. Třeba to v Jihlavě a Žďáře nad Sázavou. „Lidi si najdou film, zaplatí, přijde jim vstupenka s kódem, který vloží půlhodinu před promítáním do systému,“ popsala Marcela Lorencová z organizace Kultura Žďár.

Tamní kino takto promítá i třikrát denně a představení je víc než za normálního provozu. „V silném měsíci přijde do kina kolem šesti tisíc lidí, ve slabším měsíci kolem dvou. Taková čísla takhle samozřejmě nedosáhneme.“

Provozovatelé kultury berou online přenosy jako dočasnou nutnost, která ale finanční náklady nepokryje.

Čtěte také

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související