Další památky v Královéhradeckém kraji ruší kvůli epidemiologické situaci svůj předvánoční program

16. listopad 2021 10:34

Své tradiční předvánoční akce ruší v Královéhradeckém kraji další památky. Důvodem je aktuální epidemiologická situace. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová. 

Nedávno zrušil všechny vánoční akce zámek v Ratibořicích na Náchodsku. Teď přišla stejná zpráva z dalšího zámku, o jaký jde?

Je to Hrádek u Nechanic na Královéhradecku. Tam se měly konat od 27. listopadu do 12. prosince tradiční Vánoce na zámku.

Čtěte také

Kvůli současnému nepříznivému vývoji epidemické situace v naší zemi, kdy památka není schopna zajistit ve všech případech například bezpečný odstup návštěvníků při prohlídkách nebo dodržet jiná platná nařízení, bylo zrušení podle zástupců Národního památkového ústavu nutné.

Navíc je podle nich pořádání takových akcí organizačně náročné a také nákladné. Vždy se při té příležitosti zdobí interiéry zámku, součástí akce bývají trhy i doprovodný program. Zrušené jsou na Hrádku tedy prohlídky, koncerty i provoz vánoční kuchyně.

O víkendech ale zůstává přes okénkový provoz otevřena alespoň kavárna Anny z Harrachu.

Jak jsou na tom další památky v kraji, které spravuje Národní památkový ústav?

Zbývá ještě Hospital Kuks na Trutnovsku a náchodský zámek na Náchodsku. Na Kuksu zatím své plány měnit nechtějí, v provozu je bylinkářství a po dobu vánočních trhů v obci, tedy ještě o tomto víkendu, bude hospital přístupný i pro prohlídky.

Čtěte také

Naplánovaný je také koncert na 18. prosince, ten ale v památce připravuje jiný organizátor a zatím o jeho zrušení nemluví.

Náchodský zámek i nadále chystá adventní prohlídky. Správa památky ale sleduje vývoj epidemické situace a jak potvrdila kastelánka, bude na ni aktuálně reagovat.

Ratibořické Babiččino údolí už vánoční akce zrušilo před časem a státní zámek Opočno kvůli přestavbě interiérů na toto období žádné akce naplánované neměl.

A co soukromé zámky, připravují dál předvánoční akce nebo je také ruší?

Jak kde. Ale i tam už některé památky začaly plány měnit. Například zámek v Doudlebách nad Orlicí zrušil tradiční akci s názvem Vánoce v kulisách zámku. Tento program kvůli pandemii ruší přitom už podruhé.

Čtěte také

Zatím to ale vypadá, že se tady alespoň budou konat farmářské vánoční trhy 12. prosince.

Plánované akce ruší i nedaleký Nový zámek v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Kvůli onemocnění pianisty Matyáše Nováka je zrušen zítřejší koncert. Majitel zámku František Kinský ale zrušil i další vánoční koncerty a připravované akce.

Z dalších památek na Rychnovsku zmiňme ještě zámek v Potštejně, který zatím naplánovaný program pro děti dál připravuje a tamní majitelé doufají, že ho rušit nebudou muset.

Čtěte také

Plány zatím nemění ani Staré Hrady na Jičínsku. Tam se všemi akcemi, které pro letošní rok připravili, nadále počítají. Samozřejmě s tím, že budou reagovat na aktuální epidemickou situaci. Úplně stejné je to také na zámku v Dětenicích.

A zámek Karlova korun v Chlumci nad Cidlinou má naplánované adventní víkendy. Zatím jsou tady ve fázi rozhodování, jestli se akce uskuteční nebo nikoliv. Definitivně by se o tom mělo rozhodnout ve čtvrtek 18. listopadu.

Návštěvníkům všech památek se samozřejmě doporučuje sledovat webové stránky vybraného místa, kde se aktuální informace vždy objeví.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související