Hasiči v Číhošti mají své vlastní muzeum. Pyšní se především 118 let starou funkční stříkačkou

12. únor 2016

O titul Dobráci roku se uchází také sbor dobrovolných hasičů z Číhoště. Vesničku proslavenou po celém Česku především v 50. letech minulého století, najdeme poblíž Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Na tamním sboru je zajímavé ono muzeum, což je v podstatě garáž pro stále funkční koňskou stříkačku.

Na začátku byla oprava staré stříkačky z roku 1898, která byla dlouhé roky na místní faře. „V roce 2008 jsme se dohodli, že to kluci rozeberou, všechno nastříkali, opravili,“ říká Jiří Cihlář, starosta SDH Číhošť.

Stříkačka je stále funkční a hasiči ji vozí jako atrakci. „Je plně funkční. Vozíme ji občas na nějakou show. Podruhé jsme byli v Kolíně na srazu záchranářů. Tam zapálí slámu, my tam přijedeme s koňmi, odpřáhneme koně a uhasíme. Děláme to několikrát za den.“

Koně se ze začátku báli

Stříkačku tahají dva koně, ale se samotným stříkáním nemají už nic společného. Vždy je proto hasiči musí odpřáhnout. „Využíváme koně tady vedle z Vrbice, ten pán s nimi tahá v lese. Nejdříve se báli toho hluku. On má ale hodné koně, zvykli si,“ směje se starosta Cihlář.

Hasičské muzeum v Číhošti

Stříkačku nikdo moc nevylepšoval

Stříkačku, kterou před lety hasiči vytáhli z číhošťské fary, nikdo moc neopravoval a hlavně nevylepšoval. Skoro všechno bylo původní. „Nic nechybělo, jen savice se nedochovaly. Byla ale rezatá, omlácená, opotřebovaná. Museli jsme to do šroubku rozdělat, opravit,“ dodal hlavní opravář Petr Cihlář.

Práce se stříkačkou při hašení je skutečná dřina, kýve hlavou další hasič Václav Vavřička. „Za pět minut, když máte dělat dřepy nahoru a dolů, to jsme udýchaní. Když chcete, aby to trochu stříkalo, i dvacet metrů to dostříkne, musíte švihat.“

Dobrovolné hasiče z Číhoště můžete až do pátku 19. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) CIHOST na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Číhošť, družstvo
SDH Číhošť
Hasiči z Číhoště
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.