Hasiči v Černovicích mají svou vlastní pípu

6. listopad 2015

Dalším sborem, který se uchází o ceny v soutěži Dobráci roku, je sbor dobrovolných hasičů v Černovicích na Pelhřimovsku. Černovice jsou městem, žije tam 1600 obyvatel, ze kterých je 125 hasičů. K dispozici mají poměrně hodně techniky. S plameny ale často nebojují, spíše pomáhají s náledím, obtížným hmyzem a evakuovali také dětský tábor.

Hasiči v Černovicích se sdružují už téměř 140 let. Sbor byl založen v roce 1876. „Důvodem byly časté ohně. Když šli okolo Husité, pokaždé Černovice vypálili. I později ale byly baráky stavěné ze slámy a většina ohňů vypukla dopoledne nebo v poledne, když byli všichni na polích. Dnes už tolik nehoří, když už, tak jsou to malé požáry,“ říká starosta černovických hasičů David Štěpán.

„Naše činnost je především o technických zásazích, což je likvidace hmyzu, popadané stromy, led,“ doplňuje starosta.

Moderní i stará technika

Mimo obvyklou činnost se černovičtí hasiči starají o techniku, které mají poměrně dost. A mají i družstvo historických hasičů, se kterým předvádějí starou techniku na výstavách a různých jiných akcích.

Hasiči z Černovic

„Máme dvě koněspřežné stříkačky, jednu ruční, pak máme tří motorové stříkačky, mechanický dvoukolový žebřík. Máme také dvě Tatry 805, což je dnes vlastně veterán,“ vyjmenovává jen část techniky starosta.

Vlastní pípa

V klubovně černovických hasičů každého zaujme doplněk barového pultu, do kterého bychom na první pohled neřekli, že to je pípa. „Je to pípa, je vyrobená z hydrantového nástavce. Aby bylo vidět, že je hasičů,“ směje se David Štěpán.

Tatra 805

I přes poměrně vysoký věk je veterán Tatra 805 schopná zásahu. Řídit takové vozidlo ale není úplně snadné. „Říká se jí kačena, byla hojně využívaná vojáky. Sehnali jsme ji v Hněvkovicích na Humpolecku,“ dozvídáme se od velitele sboru Jiřího Hrubého.

„Je stále v pohotovosti, schopná zásahu. Je připravená například k evakuaci dětského tábora po nějakém dešti nebo záplavách.“

Úplně pohodlné vozidlo to není. Zaujmou vás obrácené dveře. Řidič musí počítat s tím, že auto nemá posilovač řízení, ani brzd. „Pro děti z toho tábora to ale je zážitek na celý život,“ směje se Jiří Hrubý.

Dobrovolné hasiče z Černovic můžete až do pátku 13. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) CERNOVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Hasiči z Černovic u historické stříkačky
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka