Gynekolog ukrajinské ženy ošetří, s dětmi uprchlíků to je horší. Ordinace narazily na svůj pomyslný strop

27. duben 2022 11:00

Do Česka od začátku války přišlo přes 300 tisíc ukrajinských uprchlíků. Nejčastěji jde o ženy a děti. A právě ti vyhledávají i lékařskou pomoc specialistů. 

Už přes 300 tisíc uprchlíků požádalo od začátku války na Ukrajině o český azyl. Kromě zajištění základních potřeb jako je bydlení nebo humanitární pomoc, často vyhledávají i lékaře. 

Ženy, kterých spolu s dětmi přichází nejvíce, potřebují v některých případech navštívit i gynekologické ordinace. Ošetření nabízí třeba ta jihlavská v Domě zdraví. 

Čeština a Ukrajinština

I přesto, že čeština v ordinaci u gynekologa Jiřího Poustky převládá, v posledních týdnech je v ní čím dál častěji slyšet i ukrajinština. Na ošetření totiž přichází i válečné uprchlice. „Přišlo v řádu nižších desítek ukrajinských běženkyň,“ řekl lékař. 

Ordinace se totiž zapojila do projektu Lékaři pro Ukrajinu. „Pokud člověk sleduje média, televizi a vidí to srdcervoucí záběry, tak jsme se chtěli nějak připojit s malým dílem pomoci.“ Kapacita ordinace je zatím i pro ukrajinské uprchlice dostačující. „Na těch ženách je vidět, že mají plnou hlavu jiných starostí než obcházet zdravotnická zařízení. Pokud přijdou, tak mají akutní obtíže nebo chronický problém.“

A problém zatím není ani s domluvou s ukrajinskými ženami, dodává lékař Jiří Poustka. „Já jsem Husákovo dítě, prošel jsem si povinnou ruštinou a něco mi v paměti zůstalo. Sám sebe bych hodnotil na slabší trojku nebo lepší čtyřku. Zdá se, že ta jazyková úroveň mých znalostí je dostačující, abychom si dobře rozumněli,“ usmál se.

Lékaři pro děti

Spolu s ukrajinskými ženami do Česka přichází také velké množství dětí. A právě praktičtí lékaři pro děti a dorost už naráží na hranu svých kapacit, přiznává předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. „Většina ordinací má kapacitu vyčerpanou, přesto neznám ordinaci, která by nějakým způsobem neošetřila ukrajinské dítě nebo případně neprovedla prohlídku. Narážíme ale na strop.“

S ošetřením ukrajinských dětí teď pomáhají i takzvané UA pointy ve fakultních nemocnicích. „Potom se nabízí ještě možnost, že by pomohla dětská oddělení těch nemocnic. Byl jim zaslám dopis předsedou pediatrické společnosti.“

Ze začátku přicházely děti hlavně s akutními problémy, teď se ale častěji setkávají lékaři s žádostmi o prohlídku kvůli nástupu do mateřských nebo základních škol.

Spustit audio

Související