Občas na mě pacienti mluví rusky. Zkušený ukrajinský lékař pracuje v ČR jako neatestovaný

22. únor 2022 06:10

Více než 100 lékařů a sester ze zahraničí aktuálně zaměstnávají nemocnice na Vysočině. Nejčastěji v krajských zdravotnických zařízeních pracují Slováci a Ukrajinci. 

Zaměstnání cizinců má nicméně svá specifika a požadavky se liší podle toho, jestli uchazeč o práci je nebo není ze země Evropské unie. V případě, že není, čeká ho vcelku náročný proces, než může svou profesi začít na našem území vykonávat. 

Vadym Bondarenko

Lékař Vadym Bondarenko si právě na urologickou vyšetřovnu zve dalšího pacienta. Do pelhřimovské nemocnice rodák z Kyjeva nastoupil před dvěma a půl měsíci. „Dělal jsem jako lékař na Ukrajině 15 let, ale v poslední době jsem chtěl změnit svůj život, zkusit se přestěhovat do České republiky.“

Práci v pelhřimovské nemocnici si pochvaluje. Ze začátku měl ale obavy z reakcí pacientů. „Reakce jsou úplně normální, občas se pacienti se mnou snaží mluvit rusky,“ směje se lékař. 

Povolení k práci

Cesta do české nemocnice nebyla pro ukrajinského lékaře jednoduchá. Vadym Bondarenko pracoval nejprve rok v České republice jako ošetřovatel a učil se jazyk. Současně si musel nechat uznat ministerstvem zdravotnictví odbornou způsobilost a získat povolení, aby mohl v nemocnici pracovat. 

„Momentálně dělám v nemocnici jako lékař bez atestace. Mám lhůtu čtyři roky, během toho musím udělat test.“ Lékař si ale nestěžuje. Pod vedením zkušenějších kolegů se totiž může naučit nové věci, ke kterým by se podle svých slov na Ukrajině nedostal. „S panem primářem mohu operovat, učit se, jak to správně dělat.“

Přes svou administrativní náročnost může být zaměstnání zdravotníků z ciziny částečným řešením při nedostatku lékařů a sester, se kterým se pelhřimovská nemocnice aktuálně potýká, dodává mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. „Nedostatek lékařů a středního zdravotnického personálu můžeme řešit tímto způsobem.“

Podle ministerstva zdravotnictví je proces uznávání odborné kvalifikace jednodušší v případě lékařů ze zemí Evropské unie. Lékaři, kteří získali vzdělání mimo země EU, musí složit aprobační zkoušku. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související