Grilujete větší kus masa? Aby zůstalo šťavnaté, rozdělte si gril na zóny, radí Roman Paulus

Maso z grilu si představujeme pěkné šťavnaté, žádné vysušené kousky. Jak si připravit gril, aby maso bylo jednoduše skvělé?

„Je důležité, abychom gril měli vždycky rozdělen aspoň na dvě zóny. Jedna, kde můžeme dělat přímé grilování, to znamená část, kde je žhavé uhlí, nebo když je to plynový gril, tak místo, kde máme zapnutý hořák naplno. A potom bychom měli mít zónu, kde necháme maso buď odpočívat, nebo prostě pomalu dojít,“ vysvětluje šéfkuchař Roman Paulus.

Výjimku tvoří tenké plátky masa, které grilujeme napřímo z každé strany tak dvě minuty.

Grilování kuřete

Když ale budeme mít nějaký velký kus masa, tak vždycky potřebujeme maso nejdřív zprudka opéct, a potom nějakou delší dobu nechat propékat. Typicky třeba kuře. Všichni chceme, aby mělo křupavou kůži. Kuře se bude vždycky dělat aspoň hodinu, ať už na grilu nebo v troubě. A je jasné, že celou dobu nemůže být na přímém ohni. Když ho máme na rožni, tak se opéká z jedné strany a přirozeně se ochlazuje z té druhé. A když to nebude na rožni, tak ho dáme stranou.

Kuře se moc pěkně opeče i na plechovce piva. Propeče se zevnitř a kůže je rovnoměrně ze všech stran hezky opečená. Takže dvě zóny minimálně. Pokud máme gril větší, uděláme si tři zóny. Tu třetí pak můžeme použít na závěrečné odložení masa.

Tip: Maso nebo ryby můžeme i trošku vyudit. To znamená, že v průběhu grilování můžeme přihodit pár odštěpků tvrdého dřeva namočených ve vodě, což dodá masu nebo rybě přidanou hodnotu toho grilování.

Zkoušejte, grilujte a užívejte si čas s rodinou a přáteli právě třeba na zahradě nebo na balkonech.

LÉTO NA GRILU

Po celé léto se věnujeme grilování. Soutěžte s námi v naší velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrajte zahradní gril!
Dozvíte se o druzích grilů a jejich údržbě, prozradíme základní pravidla grilování i nejčastější chyby. Nechybějí ani recepty, marinády nebo grilovací omáčky.

Kompletní pravidla >>

Roman Paulus

Roman Paulus je šéfkuchař, ale také lektor vaření, spoluautor kuchařek a držitel michelinské hvězdy mezi lety 2012–2017. Kuchařinu studoval v Česku, ale také v Rakousku. Zkušenosti sbíral i v Londýně nebo při plavbě na zaoceánské lodi.

Později pracoval v hotelech řetězce Hilton, nejprve ve Vídni a poté v Praze. Od roku 2008 do roku 2020 byl šéfkuchařem v restauraci Alcron ve stejnojmenném pražském hotelu. Dnes působí jako šéfkuchař v olomoucké společnosti Lobster-Catering. Na konci roku 2021 otevřel vlastní podnik s názvem Bistro Paulus v Olomouci.

Patrik Rozehnal a Roman Paulus

autoři: Patrik Rozehnal , djo

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.