Francouzský rekordman má sbírku historických degustačních misek

15. červenec 2016

Jean Francois Huette má v Provance své vlastní Musée insolite, což znamená neobvyklé muzeum. V něm vystavuje kromě jiného svou sbírku tastevinů. Že jste takové slovo nikdy neslyšeli? Ani já jsem ještě před dvěma měsíci nevěděl, co to je. A před dvěma lety to nevěděl ani francouzský sběratel. Tasteviny jsou historické degustační mističky na víno.

Byly používány vinaři v letech 1660 až 1971 na degustaci vína. Na konci 20. století už je ale všude vytlačily skleničky, tzv. koštovačky. Ale existuje výjimka - dodnes jsou tasteviny používány v Burgundsku. Pan Huette si před rokem a půl koupil kdesi na blešáku starý keramický korbel na pivo, které také sbírá. Když přišel domů a otevřel jej, našel uvnitř zvláštní kovový předmět. Vůbec ale nevěděl, co to je. Až po čase kdesi v hotelu v jakési vinařské oblasti uviděl několik podobných exemplářů a manželka hoteliéra mu vysvětlila, že se jedná o tasteviny, tedy již zmiňované historické kovové mističky určené k degustaci vína.

Mnohé z nich mají ve dně nebo na oušku krásné dobové rytiny, ať už s Napoleonem, s různými patrony vinic, svatými, odrůdami vinné révy, s nápisy označujícími jednotlivé sklepy místa pěstování.

Jean Francois si v tu chvíli řekl, že když se jedná o tak zvláštní a přitom neznámou věc, že by mohl tasteviny začít sbírat. Začal se pídit a navštěvovat různé bazary, vetešnictví či bleší trhy. Dnes má největší sbírku tastevinů na světě. Na festivalu Pelhřimov - město rekordů se představil s už pozoruhodným počtem 635 exemplářů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.