FOTO: Klášter v Nové Říši otevírá další prohlídkový okruh. Poodkrývá dávnou minulost obce

26. červen 2020 06:00

V klášteře v Nové Říší na Jihlavsku otevírají po roce a půl obnovený prohlídkový okruh s novými expozicemi. Jedná se o třetí prohlídkový okruh.

Pracovalo se na ní rok a půl. Kromě toho klášter nově nabídne ukázky unikátních dobových předmětů, které archeologové našli při rekonstrukci křížové chodby a při vykopávkách u nedalekého kostela.

„Mezi nestarší části patří nálezy z hrobů měšťanů, kteří byli pochováni vedle kostela, jejich ostatky se našly při archeologických výzkumech,“ provází klášterem v Nové říši bratr Štěpán Jiří Novák.

Mezi nejzajímavější věci patří skleněné tabulky, nápisové destičky z rakve, které normálně se dělali v nějaké jiné podobě. Zajímavé jsou také nebožtíkovy boty: „Je to opravdu zajímavé, že se textilie a dřevo zachovali v takové podobě.“

Tři trasy

„Tak návštěvníci u nás mohou navštívit celkově tři prohlídkové trasy. Jenda z nich je kostel sv. Pavla s kaplí sv. Anny.  Druhý je knihovna barokní a k tomu staronové expozice. A úplně nová expozice antropologických výzkumů.“

Návštěvníci se tu seznámí nejen s předměty z archeologických vykopávek, ale také zcela novými expozicemi obrazů a klenotnicí.

Klášter v Nové říší plánuje také obnovu dalších míst, jako jsou třeba klášterní zahrady.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související