FOTO: Kostel sv. Jakuba v Jihlavě má novou střechu na 200 let. Lidé se podívají na půdu

4. červen 2020 05:50

Kostel sv. Jakuba prošel náročnou opravou krovu z první poloviny 16. století a výměnou střešní krytiny. Historická památka se opět zpřístupní lidem.

Zájemci si budou moci prohlédnout dva okruhy. Jeden umožní vstup do kostela a další do zrekonstruovaného podkroví.

„To jsou takzvaný vazný trámy, které mají funkci, že spojují zdi a slouží jako základ střešní konstrukce. Tam to jsou pozednice, to leží na tom zdivu,“ prezentuje část rekonstrukce podkroví kostela sv. Jakuba Norbert Dostál, vedoucí investičního oddělení Římskokatolické církve u kostela sv. Jakuba.

Nová střecha

Oprava kostela trvala 28 měsíců a stála 31 milionů korun. Kromě opravy krovu zahrnovala také položení nové střešní krytiny.

„820 tisíc bobrovek, tašek, zhruba 120 kubíků hoblovaného už připraveného dříví,“ vypočítává Norbert Dostál množství použitých materiálů na novou střechu.

„Jednak je tady vidět to předchozí řemeslo a pak je vidět sekyrou opravu, která byla provedena tak, aby z toho původního okruhu zůstalo maximum zachované, aby se respektovala ta konstrukce.“

Střecha na 200 let

Návštěvník prohlídkového okruhu uvidí také část staré střešní krytiny a té nové. „Toto jsou původní bobrovky z roku 1904, výrobce Poštorná. Tady je nová krytina ze Slovinska. Je téměř identická.“ Podle Norberta Dostála by nová krytina měla vydržet až 200 let.

Kostel sv. Jakuba bude pro návštěvníky otevřený od úterý 9. června. Omezený bude pouze vstup na vyhlídkovou věž, kde je ještě nutné dokončit opravu zábradlí.

autoři: Patrik Salát , mik