FOTO: Humpolec má poeziomat. Ozývají se z něj texty spjaté s městem a okolím

4. červen 2021 06:00

Humpolec má vlastní poeziomat. Přístroj na přehrávání básní v Česku není úplnou novinkou, ten humpolecký se od těch ostatních ale liší. Stojí na Horním náměstí.

V Česku přibyl další poeziomat. Je na Horním náměstí v Humpolci. Podle tvůrců jde ale vlastně o novinku a od předchozích umístěných přístrojů se liší třeba i výběrem přehrávaných děl.

Křest

Tvůrce poeziomatu Ondřej Kobza a hudebník Vratislav Brabenec společnými silami křtí nový stroj umístěný na Horním náměstí v Humpolci. Lidé si mohou přímo v centru města přehrát básně od významných osobností spjatých s Humpolcem. Stačí zatočit klikou.

Ačkoliv je po republice takových poeziomatů už zhruba desítka, podle Ondřeje Kobzy je ten humpolecký v podstatě novinkou a bude udávat směr všem dalším přístrojům, které se rozhodne rozmístit v dalších městech.

Hudebníka a představitele undergroundu Vratislava Brabence se Ondřej Kobza rozhodl pro kmotrovství poeziomatu oslovit právě kvůli jeho blízkosti k Ivanu Martinu Jirousovi, jehož díla přístroj také nabízí. A samotného Vratislava Brabence výběr děl potěšil. „Hlavně Jana Zábrany, Magora Ivana Martina Jirouse, Zorky Ságlové, ta ještě žije.“

Dílo spjaté s Humpolcem

Díla, která si mohou humpolečtí na náměstí přehrávat, vybral pro tento konkrétní poeziomat nedaleko žijící spisovatel Miloš Doležal. „Kompletuju dlouhodobě literární díla a útvary tohoto kraje, to je jedna věc a taky jsem dlouhá léta dělal pro Český rozhlas Vltava, tak jsem měl možnost se seznámit a pracovat třeba s Ivanem Martinem Jirousem a právě Jirous má svá díla tady v poeziomatu, ale čte tam třeba i věci od Bohuslava Reynka.“

Celkem našel Miloš Doležal zhruba čtyřicet různých děl spjatých s Humpolcem, pro účely poeziomatu jich vybral dvacet. Kromě Zábrany nebo Jirouse obsahuje přístroj třeba i díla Jana Zrzavého, Víta Tajovského nebo Jiřiny Zábranové.

autoři: Tereza Pešoutová , mik

Související