V Novém Městě se přímo v centru můžete zaposlouchat do poezie. Stojí tam poeziomat

22. červen 2016
Zprávy z

Nové město na Moravě má novou atrakci – poeziomat. Přístroj stojí poblíž evangelického kostela a příchozí si může zdarma vybrat báseň z nabídky. Zatím obsahuje tvorbu asi dvaceti českých literátů. Většina básní je z archivu Českého rozhlasu. Cílem je přiblížit poezii i těm lidem, kteří ji obyčejně nečtou.

Slavnostní odhalení poeziomatu se teprve chystá, instalace atypické zahnuté roury ale už proběhla.

„Dá se tam elektronika, uvnitř je modul, přehrávač, tlačítka,“ vysvětluje technik Tadeáš Miňha a pouští reportérce Andree Kratochvílové báseň Ludvíka Kundery. Kromě Kundery je v nabídce Jaroslav Seifert, žďárská rodačka Vlasta Dvořáčková a další.

Poeziomat, Nové Město na Moravě

V Novém Městě je letošní rok rokem literátů

Poeziomat podle místních do Nového Města patří. Právě letošní rok si totiž připomínají výročí mnoha rodáků z tohoto kraje, nebo významných lidí, kteří tam žili. Za všechny dva rodáci z Jimramova - Alois Mrštík a Jan Karafiát.

„Zjistili jsme si, kde už ty poeziomaty byly namontovány, zdálo se nám to takové netradiční, zajímavé až přímo provokativní. Přímo ty básničky na ulici, s tím se člověk hned tak nesetká,“ řekla Českému rozhlasu Žofie Řádková z odboru školství a kultury novoměstské radnice.

Slavnostní odhalení proběhne v pátek 24. června ve 14:00 hodin.

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio