Folkové prázdniny v Náměšti přinášejí hvězdy světové hudby nejrůznějších žánrů

26. červenec 2019

Dřevěná kytara od Rostislava Pospíšila i letos zdobí kruhový objezd v Náměšti nad Oslavou už od začátku léta, aby upoutala na každoroční největší letní akci.

Kytaru navrhl, stejně jako celou výtvarnou stránku festivalu, od plakátů přes webové stránky až po poslední písmenko na vstupence, brněnský výtvarník, který samozřejmě také každé léto na festival jezdí, jak na něj v Dobrém dopoledni prozradila Zuzana Valová z náměšťského Městského kulturního střediska.

Zuzana Valová

Sobota, 27. července

Letošní ročník zahájí v sobotu 27. července v osm večer maďarský houslista Félix Lajkó s polskou kapelou Vołosi. „Jsou to housloví mágové, virtuosové, kteří se potkali se teprve před dvěma lety, ale už několikrát vystupovali po celé Evropě a před nedávnem vydali společné album,“ láká Zuzana Valová.

Muzikanti z celého světa

Oblíbení jsou ve festivalové dramaturgii i britští hudebníci, letos přijedou dvě kapely ze Skotska – Rura a Talisk, potěší ale i zpěváci a muzikanti z celého světa – Kanady, Senegalu, Francie, Itálie, Kuby, Madagaskaru, Kolumbie a samozřejmě od nás. Dramaturg Michal Schmidt jezdí po celý rok na veletrhy world music, kde vybírá kapely na festival tak, aby Folkové prázdniny představily kvalitní světovou hudbu, kterou naši posluchači tolik neznají, a přitom jim obstarají výjimečný hudební zážitek.

Doprovodný program

Bohatý je doprovodný program s výstavami na několika místech ve městě nebo s pravidelnými snídaněmi v kavárně Pohodička. Letos se Matěj Forman s přáteli pustil do stvoření Čarokrajné tkalcovny v objektu Staré tkalcovny. Odtud vyjde v neděli odpoledne ve 14 hodin průvod přes město a skončí na kopci v zámeckém parku, kde bude pokračovat Nedělní zahradní slavnost. Divadla, dílničky pro malé i velké, tanec a další zábava plynule přejde v hlavní večerní koncert. „Těším se na celé prázdniny, i když budu považovat za štěstí, když se mi podaří vidět aspoň kousek z programu,“ usmívá se jedna z velkého organizačního týmu Zuzana Valová.

Spustit audio