Finanční správa od července uzavře třetinu svých poboček, osm úřadů zruší i na Vysočině

11. duben 2023 15:30

Na Vysočině nebude od července k dispozici osm finančních úřadů v menších městech. Informovalo o tom Ministerstvo financí s tím, že většina z rušených pracovišť je už teď v omezeném režimu. Celkem chce Finanční správa uzavřít třetinu všech svých poboček v celé republice.

Podle rozhodnutí Finanční správy mají na Vysočině od července zůstat jenom pracoviště v pěti okresních městech a Velkém Meziříčí. Všechna ostatní se zruší. To znamená, že skončí kanceláře v Chotěboři a Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, Telči na Jihlavsku a v Humpolci a Pacově na Pelhřimovsku. O finanční úřad přijdou také lidé v Náměšti nad Oslavou a Moravských Budějovicích - to je třebíčský okres, a také v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku.

Živnostníci a firmy by měli s úřadem komunikovat elektronicky pomocí datových schránek, které mají zřízené povinně. Jako náhradu za zrušená pracoviště nabídne Finanční správa lidem linky pro telefonické konzultace. V době podávání daňových přiznání, to znamená v lednu a březnu, by pak mělo do obcí vyjíždět víc úředníků.

Jak Ministerstvo financí rušení finančních úřadu zdůvodnilo? A jak na něj reagovaly obce? To zjišťoval František Jirků.

Spustit audio

Související