Černovice propojí svůj vodovod se všemi místními částmi, v době sucha jím budou vodu posílat do míst, kde bude chybět

10. duben 2023 08:00

Každoročně zakazují zalévání nebo napouštění bazénů, občas musí vodu do vodojemu dovézt hasičská cisterna. Se suchem bojují Černovice na Pelhřimovsku už několik let.

Město propojí svůj vodovod se všemi místními částmi, aby v případě nedostatku bylo možné posílat vodu tam, kde je potřeba.

„Já si myslím, že šetření s vodou nás bude čekat i nadále, tomu se prostě nevyhneme. Ale nebudeme tolik závislí na jiných zdrojích. Nebo, a to je ta nejhorší varianta, zavážení vody do vodojemu s pomocí cisteren,“ říká starosta Černovic Jan Brožek z KDU-ČSL.

Největší problémy s dodávkami vody měly Černovice v roce 2018.  

V současné době to s půdním suchem vypadá dobře.

„V povrchové vrstvě půdy do 40 centimetrů aktuálně sucho na převážné většině území České republiky nepozorujeme,“ řekla jedna z koordinátorek portálu Intersucho Monika Bláhová. „Pokud se podíváme do hlubšího profilu do jednoho metru, tak lokálně najdeme oblasti s výrazným suchem. Převážně jde od Jihočeský a Olomoucký kraj. Můžeme říct, že se nám sucho víc projevuje na východní části území,“ dodala.

I na Vysočině se objevují oblasti s počínajícím suchem v hlubším profilu. Je to hranice s Jihomoravským a Středočeským krajem a taky Jihlavsko.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související