Extrémně teplý a suchý konec léta a začátek podzimu se odráží i na kvalitě vody v nádržích, někde páchne a má divnou pachuť

11. říjen 2023 16:00

Minimum srážek a nezvyklé teplo způsobily, že hladina v některých vodárenských nádržích klesla, bují v nich řasy a voda se kazí. To je příklad i Karhova na úpatí Javořice, nádrže, která zásobuje obec Studená. S páchnoucí a nepříliš chutnou vodou tam bojují už několik týdnů.

„Jezdíme ke studánce,“ říká jedna z obyvatelek Studené. „Já si vodu kupuju,“ dodává další. S kvalitou vody z nádrže Karhov nejsou lidé ve Studené spokojení.

„Hlavní příčinou senzorických závad je kvalita surové vody ve vodní nádrži Karhov. Ta se v současné době potýká s nadměrným rozvojem řas,“ vysvětluje Lenka Zimmelová ze společnosti ČEVAK. Voda je sice zdravotně nezávadná, s chutí a vůní se toho ale moc dělat nedá.

„Od konce září dávkujeme při úpravě vody práškové aktivní uhlí, které pomáhá senzorické vlastnosti vody zlepšovat,“ dodává Lenka Zimmelová.

I když úpravnu vody spravuje společnost ČEVAK, patří obci. Studená proto musí úpravnu vody vybavit novými moderními technologiemi za 64 milionů korun.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související