Ekologové se snaží přimět úřady ke zrušení letitých skládek u Kališť na Humpolecku

15. listopad 2018

Hned několik starých skládek nebezpečného odpadu z dávno zrušených Humpoleckých strojíren ohrožuje podle ekologů životní prostředí v okolí Kališť a Proseče na Pelhřimovsku.

Firma tam v 80. letech vyvážela po chemické úpravě železných výrobků odpady, které v minulosti kontaminovaly okolní podzemní vodu. Nedaleko je přitom i vodní nádrž Želivka -Švihov, která je zdrojem pitné vody pro části Vysočiny a Prahu. Podle průzkumů Povodí Vltavy by ale v ohrožení být neměla.

„Vrty jsou tady hlavně z důvodu odběrů podzemní vody, kterými vlastně zjišťujeme rozsah znečištění,“ popisoval už loni v létě Českému rozhlasu hydrogeolog Ladislav Žitný průzkum v okolí jedné ze skládek v blízkosti Kališť.

Aktuálně jsme s mikrofonem na místě znovu a na první pohled se tu nic nezměnilo. Skládka je, byť zarostlá stromy, stále na svém místě a zůstaly také vrty. Proč, to vysvětluje ředitel krajské pobočky České inspekce životního prostředí Jan Panský: „Probíhá taková ta klasika, zpracovává se analýza rizik, zjišťuje se rozsah znečištění a na základě výsledků se bude rozhodovat, jakým způsobem se věc bude řešit.“

Kontaminace spodní vody

„Podle našich informací se zjistilo, že z té staré ekologické zátěže tam některé látky kontaminovaly spodní vody. Nemám ale informace, že by tekly do Švihova,“ dodal mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Už dřív se totiž nebezpečné látky objevily například ve studních s pitnou vodou v nedalekých Koberovicích. I proto se případnou likvidací skládky zabývá i Ministerstvo životního prostředí.

Další skládky v okolí

Podobný osud nejspíš čeká i další skládky v okolí. Jedna z nich je jen o několik kilometrů dál, u obce Proseč. O její zrušení teď usiluje sdružení Čistá příroda Východních Čech.

„Je vlastně na základě analýzy rizik zjištěno, že to ohrožuje životní prostředí. I v prioritách ministerstva bylo, aby ta skládka zmizela a zlikvidovala se,“ potvrdil Tomáš Kašpar z Čisté přírody Východních Čech, že jejich aktivita nejspíš bude účinná.

Otázkou ale zůstává kdy. Ačkoliv jsou skládky v okolí Kališť už víc než třicet let, termín jejich likvidace zatím stanovený nebyl.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související