Dvě tváře Světlé. Loni město vyhodnotili, že se tam nejhůř žije, letos že se tam nejlépe podniká

3. červenec 2022 06:10

Z pohledu kvality života byla Světlá nad Sázavou hodnocena na Vysočině nejhůř. Nedávno se ale stejné město stalo nejlepším místem pro podnikání na Vysočině.

V hodnocení indexu kvality života Světlá nad Sázavou minulý rok propadla a skončila na Vysočině poslední. Jedním z hodnotících ukazatelů byla třeba horší dostupnost jiných měst. 

Zdánlivá nevýhoda ale může být výhoda například pro podnikatele. Dokládá to i fakt, že Světlá nad Sázavou se tento rok stala nejlepším městem pro byznys na Vysočině. 

Výhodná poloha

„Důležité je, aby tu byli lidé, kteří chtějí pracovat, aby vůbec byli na trhu pracovníci,“ zamýšlí se zakladatel firmy Bomma Jiří Trtík ze Světlé nad Sázavou ve své kanceláři nad tím, co je pro podnikatele důležité a jaké má město v tomto ohledu výhody. 

Sám ve Světlé podniká už tři desítky let. „Z pohledu zaměstnavatele je pro nás výhodná ta poloha Světlé nad Sázavou, vzhledem k tomu, že dostupnost do velkých měst není až tak dobrá.“

Nízká nabídka volných pracovních míst a horší dostupnost dalších měst patřily mezi kritéria, které minulý rok přispěly k tomu, že se Světlá nad Sázavou ocitla na chvostu průzkumu indexu kvality života. 

Město pro byznys

Pro podnikatele to ale může být výhoda, stejně jako nízká průměrná mzda v porovnání s jinými místy v regionu. I proto se Světlá nad Sázavou tento rok stala na Vysočině městem pro byznys. 

„Chtěl bych říct, že ty rozhodující body, to hodnocení bylo brané zase úplně z jiných úhlů, než byl loňský průzkum obce v datech. Když se vrátím k tomuto výzkumu, tak samozřejmě musím říct, že velkou měrou se na tom podílela státní správa,“ popisuje nezávislý starosta František Aubrecht. 

Analytici totiž ocenili především to, že městský úřad nabízí nejvíce úředních hodin, ve kterých si můžou podnikatelé vyřídit všechno potřebné a také kvalitní webové stránky. 

Potenciál pro další zlepšení navíc podle starosty nadále existuje. Ve Světlé by totiž měla do budoucna vzniknout nová průmyslová zona.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související