Nová Ves u Světlé může po více než deseti letech plánovat svůj rozvoj. Blokovala ho zamýšlená trať

30. leden 2022 06:00

Stavět jenom tam, kde už dřív byla zastavěná plocha. Tak vypadá život v obcích, které nemají z různých důvodů územní plán. Novou Ves u Světlé blokovala plánovaná trať.

Ministerstvo dopravy schválilo studii proveditelnosti vysokorychlostní železnice z Prahy do Brna. Pro některé obce to znamená odblokování plánů na příští na rozvoj. Týká se to například Nové Vsi u Světlé. Obec může udělat územní plán, který už několik let nemá.

10 let staré plány

„Ještě tady počítáme s obchvatem.“ Z velkých desek, které má v kanceláři, vyndává starosta Nové Vsi Václav Kopci mapy, které byly součástí rozpracovaného územního plánu. Staré jsou víc než 10 let a plánovací dokumentace se podle nich nikdy nesestavila. 

„Tenkrát jsme měli rozpracovaný územní plán a v roce 2008 jsme to přerušili. Bylo to z důvodu vysokorychlostní železnice, která tady byla plánovaná a nebyly jasné podmínky.“

Absence územního plánu znamená, že obec má omezené možnosti dalšího rozvoje. Není třeba možné stavět mimo už zastavěné území. 

Vysokorychlostní trať

Schválená studie proveditelnosti vysokorychlostní tratě teď zastupitelům uvolnila ruce. „Zatím máme vydaný návrh zadání územního plánu, pak budou další kroky.“ Starosta Kopic očekává, že v ideálním případě by obec mohla mít územní plán do dvou let. 

Na stole mu kromě map leží i návrh trasy vysokorychlostní železnice přes katastr obce. Podle Jana Nevoly ze Správy železnic ale detailní vedení trati ale ještě není jasné. „Přesnou identifikaci pozemků, které budeme pro vysokorychlostní trať potřebovat, stanoví dokumentace pro územní rozhodnutí. Práce na tomto klíčovém materiálu plánujeme zahájit v průběhu příštího roku.“

Správy železnice i proto plánuje se starosty obcí na trati setkání, na kterých bude jednotlivé detaily trati řešit. Zároveň musí požádat o aktualizaci zásad územního rozvoje kraje. 

Úsek mezi Světlou nad Sázavou a Velkou Bíteší by se mohl začít stavět v roce 2029.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související