Průzkum: Nejlépe se žije v Havlíčkově Brodě, naopak na chvostu je Světlá nad Sázavou

25. prosinec 2021 07:00

Podle průzkumu společnosti Obce v datech je nejvyšší kvalita života na Vysočině v Havlíčkově Brodě. Naopak na chvostu se umístila Světlá nad Sázavou.

Světlá nad Sázavou v porovnání 206 obcí s rozšířenou působností napříč celou republikou skončila až ve druhé stovce a ocitla se tak ve společnosti příhraničních měst jako je Tachov, Cheb nebo Uničov.

Havlíčkův Brod

„Já jsem se tady narodila, a žije se mi tady opravdu dobře. Zabezpečení je dobrý, nebo výborný. Líbí se mi tady prostě okolí a všechno.“ Paní Alena si pochvaluje život v Havlíčkově Brodě a myslí si, že je to nejlepší místo pro život na Vysočině.

Právě tento titul mu už po několikáté přiřknul průzkum společnosti Obce v datech. „Jako zástupce havlíčkobrodské samosprávy musím konstatovat, že z toho máme já i moji kolegové velkou radost,“ přiznává místostarosta Libor Honzárek (TOP09).

Životní prostředí, zabezpečení

Průzkum porovnává obce napříč Českou republikou za pomoci 29 dílčích ukazatelů, ve kterých mohou obdržet skóre od nuly do deseti. Mezi tři hlavní ukazatele pak patří zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení, a služby a vztahy.

„Mohu říct, že mě v některých příjemně překvapilo, v čem jsme dobří, a jinde jsem byl zaražen, že tam nemáme všechno dobré. Například tady v oblasti zdraví a životní prostředí, vidím index praktických lékařů. Jsme na prvním místě na Vysočině, ale zároveň hned index dětských lékařů, jsme třetí od konce na Vysočině a až na 170. místě v České republice.“

Světlá nad Sázavou

A zatímco Havlíčkův Brod uspěl, zhruba patnáct kilometrů vzdálená Světlá nad Sázavou se ocitla na opačném konci žebříčku. Třeba podle Lenky Petrové mezi městy velký rozdíl je. Sama totiž život ve Světlé nad Sázavou vyměnila za Havlíčkův Brod. „Tam není prakticky nic. Obchody jsou úplně minimálně, služby minimální. Když si chcete večer jít někam posedět, tak tam fungují dva, tři podniky, které za moc nestojí.“

Obyvatelka Světlé nad Sázavou Růžena Moravcová s tím ale nesouhlasí a nemyslí si, že by Světlá nad Sázavou byla nejhorším místem pro život v kraji. „My jsme tady přistěhovaní, už jsme tady 21 let, ale myslím si, že je tady dobře.“

A podobný názor má také starosta města František Aubrecht, kterého výsledek průzkumu překvapil. „Přiznám se, že jsem překvapen a zaskočen, protože mám trošku jiné mínění. Ale samozřejmě je to subjektivní pohled asi i některých dalších, kteří to vidí opačně.“

Podle společnosti Obce v datech si po Havlíčkově Brodě na Vysočině vede nejlépe Pelhřimov. Teprve poté následuje Humpolec, Žďár nad Sázavou a Jihlava.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související