Dovolená na dluh? Raději si ji odepřete

14. říjen 2014
Dobré odpoledne

Jeden z důvodů, proč se lidé obracejí na občanskou poradnu o pomoc s dluhy, do kterých se dostali, jsou i půjčky na dovolenou. „Vždycky záleží na tom, kde člověk začne. Většinou je začátek u velkých bankovních domů, u klasických bank, kde si člověk půjčí na velké věci do domácnosti, které mají větší hodnotu. Pak zjistí, že se má dobře a začne přemýšlet o pěkné dovolené. Nebo si všimne, že i soused byl na pěkné dovolené a půjčí si i peníze na toto,“ ohlíží se z a počátky potíží některých dlužníků vedoucí Občanské poradny Karel Křivánek.

Dovolená podle něj patří mezi věci, na které si rozhodně půjčovat nemusíme. „U dovolené je to skutečně spíše vrtoch. Když na ni nemám, tak ji dokážu oželet. Člověk by mohl strávit dovolenou i v České republice, kde je také spousta pěkných míst. Nebo by si mohl říci, že si ji nemůže dovolit nyní, ale třeba za rok, za dva,“ doporučuje. I v takovém případě je lepší si na dovolenou předem našetřit než si na ni půjčovat. „Když má být pořádná, zaplatíte těch asi 30 tisíc a dáte-li si nízkou splátku, můžete ji splácet třeba i 5 let. Ale co příští rok? Chceme zase jet na dovolenou a pak nastává problém, kde na to vzít,“ uvádí Karel Křivánek příklad z praxe.

U každé půjčky mohou nastat situace, které člověk neovlivní: ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc, zranění. Je tedy dobré si hned na počátku nedomlouvat příliš vysoké splátky. Jak totiž uvádí Karel Křivánek, člověku by mělo zůstat dvacet procent příjmů na to, aby zůstal zabezpečen nebo by měl mít odložené tři splátky své půjčky stranou.

První, co má člověk, který se dostal při splácení do potíží, je zavčasu kontaktovat svého věřitele a pokusit se dojednat změnu ve smlouvě, snížit splátku nebo dojednat odklad plateb. Toto se ale děje většinou jen pokud má člověk má výbornou platební historii a ne vždy je to zdarma. Čím dříve přijdete s potížemi platit své dluhy buď za věřitelem, nebo do občanské poradny, tím snáz se vám podle Karla Křivánka podaří z této situace se dostat. „Je nutné si uvědomit, že každé nezaplacení splátky v sobě skrývá úroky, nějaké sankce a náklady narůstají.“ Doporučuje také pojištění pro některé typy půjček, ale dodává, že svět pojistek je v těchto případech tak složitý, že i tady je dobré najít si odbornou pomoc.

autor: dak
Spustit audio