Dolní Věžnice přichází o vodu, takže sousedé v Horní Věžnici každé ráno odčerpají svou a naplní cisternu

26. červenec 2023 08:00

Vodovody ve Věžnici na Havlíčkobrodsku pomyslně spojilo až postupující sucho. Do druhé světové války byla jedna polovina obce česká a druhá německá. Historicky fungovaly dva hasičské sbory, dvě školy, dva obchody a dva samostatné vodovody. Jenže v Dolní Věžnici kvůli postupujícímu suchu už vodní zdroje nestačí. Obec si půjčila ze Správy státních hmotných rezerv cisternu, kterou teď každé ráno lidé v Horní Věžnici naplní a pomůžou tak sousedům v Dolní.

„Měl jsem problémy v baráku, a proto jedu na svoji, ale o těch problémech vím,“ potvrzuje Pavel Starý, že lidé v Dolní Věžnici pozorují úbytek vody už několik let.

Lidé proto teď budou chodit k cisterně. „Ztráta na vodovodu a vodojemu v dolní části obce je prakticky osm kubíků denně, to je rozdíl mezi tím, co přiteče a co odteče do vsi. Cisterna má objem asi devět kubíků,“ říká starosta David Drahoš.

Voda se do cisterny čerpá z hydrantů v horní, historicky české části obce tak, aby mohla doplnit stav v dolní části, dříve německé. „Do budoucna jsme počítali s tím, že se to stejně propojí, ale chce to nějakou přípravu. Věřili a doufali jsme, že dolní vrt vydrží, ale bohužel to teď zkolabovalo,“ dodává starosta.

Největší nedostatek vody v Dolní Věžnici očekávají především v září. Cisternu má proto obec půjčenou do konce října.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související