Dobrovolně pendluje mezi Českem a ukrajinskou hranicí. Martin Smrž vyráží z Třebíče

2. březen 2022 09:40

Dobrovolný řidič z Třebíče jezdí na ukrajinskou hranici s jídlem, dekami a teplým oblečením. Odtud pak veze prchající před válkou. Jmenuje se Martin Smrž. 

Pendluje mezi Českem a ukrajinskými hranicemi. Sběr darovaného materiálu, ale i převoz ukrajinských pasažérů přitom organizuje na vlastní pěst. 

Vlastní garáž

Jen pár hodin na to, co se Martin Smrž vrátil od slovensko-ukrajinských hranic, domlouvá předání darů do nové sbírky. Jako skladiště věcí používá už od soboty svou starou garáž.

„Měli jsme tady spoustu kartáčků, mýdel, hygienické věci pro ženy, dětské výživy, toho bylo asi nejvíc.“ Lidé za první den dokázali naplnit asi tři čtvrtiny garáže. 

„Dali jsme to do dvou aut, byli jsme po strop naložení. Cesta trvala asi deset hodin, samozřejmě jsme měli nějaké přestávky, zpátky jsme jeli asi devět, deset hodin. Tam jsem samozřejmě čekal asi pět, šest hodin. Asi půl hodiny na spaní.“

Hraniční přechod Ubľa

Na slovenský hraniční přechod Ubľa dorazil Martin Smrž v pondělí nad ránem. Na místě však zcela chyběla koordinace. Teprve ve stanu Červeného kříže, kde odevzdal dovezenou sbírku, se dozvěděl o místě, kde najde lidi, kteří potřebují odvoz do Česka. 

„Mezi řečí mi někdo z toho Červeného kříže řekl, ať zkusím zajet do té školy, která je asi 200 metrů od té hranice. Všechny, kteří nemají odvoz a ubytování, nemají nic, tak svážejí do té školy. Trochu koordinované to bylo, byl tam stánek, kde jsem napsal telefonní číslo a kolik mohu vzít lidí a kam mohu jet. Asi za hodinu mi volali a odjížděl jsem s lidmi.“

Ani jsme nezamykali…

Do Třebíče dovezl ženu se třemi vnučkami. Zde si je potom vyzvedl jejich příbuzný ze Znojma. Právě dnes vyráží Martin Smrž opět na hranice. Podle toho, co viděl v pondělí, má prý pocit, že taková pomoc má smysl. 

„Nejvíc mi asi uvízlo v paměti, když mi paní v autě říkala, že počítají, že jdou pryč. Prý zamkli barák, ale ani ho zamykat nemuseli. Stejně se nevrátíme, vybombardují to, povídala.“

autoři: Nikola Machala , mik
Spustit audio

Související