Při záchraně uprchlíků dochází také doslova k hyenismu, popsali dva řidiči z Polné

1. březen 2022

Zbyněk Šandera a František Běhan z Polné se jeden večer dohodli, že přivezou několik uprchlíků z Ukrajiny a druhý den tam odjeli. Ptala se Hela Dvořáková.

Oba muže čekala cesta dlouhá asi 700 kilometrů a po krátkém čase ta samá vzdálenost domů. „Tam přijedete, nikdo s vámi moc nemluví, musíte se ptát. Přišli jsme ke stanu Červeného kříže a za ním viděli ty zástupy lidí.“

„Oni se bojí nastoupit do auta, není to jednoduché. Dokonce tam docházelo k tomu, že někdo někoho naložil do auta, odvezl ho pár kilometrů mezi pole a tam po něm chtěl peníze. To je hyenismus, to je hrozný,“ popsali oba muži. 

Při cestě na Ukrajinu je dobré mít kontakt na konkrétní lidi, konkrétní rodinu. „A na autě to chce nápis doprava zdarma, samozřejmě ukrajinsky.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Hela Dvořáková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.