Do ulic Vysočiny vylétly světlušky

7. září 2011
Zprávy z

V ulicích měst v celém Česku dnes potkáte světlušky. Už podeváté Nadační fond Českého rozhlasu pořádá sbírku, která pomáhá nevidomým.

Do všech koutů repuliky vyrazí asi 6000 dobrovolníků, kteří budou nabízet originální píšťalku se světluškou, kuličkovou hru a náramek svítící ve tmě. Na Vysočině je potkáte ve 12 městech - Bystřici nad Pernštejnem, Havlíčkově Brodě, Humpolci, Jemnici, Jihlavě, Kamenici nad Lipou, Moravských Budějovicích, Pelhřimově, Třebíči, Třešti, Velkém Meziříčí a ve Žďáře nad Sázavou.

Nadační fond každoročně přispívá na různé asistenční služby, které umožňují dětem zařazení do běžných škol a školek, podporuje nadané studenty, hudebníky a přispívá i neziskovým organizacím. Za osm let existence Světluška rozdělila přes 60 milionů korun. „Mohou se na nás obrátit jak jednotlivci, například Filip z Prahy, kterému Světluška přispěla z loňského výtěžku na asistenčního psa, ale kdokoli jiný s těžkou ztrátou zraku,“ říká zástupkyně ředitelky fondu Šárka Jurásková.

Světlušky létaly také v Jihlavě, pokladniček se chopily sludentky Manažerské akademie

Do sbírky Nadačního fondu Českého rozhlasu můžete přispívat celoročně, třeba DMS na číslo 87777 ve tvaru DMS SVETLUSKA. Zadáte-li tvar DMS ROK SVETLUSKA, stanete se pravidelnými dárci a každý měsíc se vám bude odečítat z účtu 30 korun na pomoc nevidomým po celý jeden rok. Máte také možnost poslat peníze Světlušce přímo na účet – číslo konta je 9999999999/0100.

autor: Daniel Burda
Spustit audio