Do středních škol na Vysočině investují i soukromí podnikatelé

22. červen 2023 14:09

Vybavení a rekonstrukce středních škol na Vysočině neplatí už jenom kraj. Některé z nich spolupracují i s firmami, které jsou často ochotné investovat do vybavení či různých oprav.

Taková spolupráce funguje třeba mezi Střední stavební školou v Havlíčkově Brodě a společností IP Polná. Vznikla z ní i nová jazyková učebna. „Předtím byla taková stará a ne moc hezká. Teď je mnohem hezčí,“ popisuje student Matouš Borský.

Návrh vybavení nové jazykové učebny zpracovala Šárka Vaňková

Část prací na rekonstrukci učebny provedli studenti sami. „Pro ty žáky, kteří chodili na učební obory, ať to byli zedníci, malíři nebo tesaři, kteří se taky podíleli na rekonstrukci učebny, je to taky plus. Vyzkoušeli si, že něco umí. A je to práce, kolem které budou chodit nejenom oni, jejich spolužáci, učitelé, ale samozřejmě i veřejnost,“ vysvětluje přínosy takové praxe ředitel školy Josef Charamza.

Učni si sami třídu vymalovali a nalakovali parkety. Na vybavení třídy přesto škole nezbyly finance. Zaplatila ho soukromá firma.

Podobné spolupráce s firmami se odehrávají hlavně na odborných školách. Kraj se podobný koncept snaží rozšiřovat i do dalších škol.

Spustit audio

Související