Do konce ledna přijdeme o víc než polovinu tržeb, hlásí provozovatelé sjezdovek na Vysočině

12. leden 2021 09:45

I když je lyžařská sezona nejistá, v některých areálech pracují sněžná děla v těchto dnech naplno. Provozovatelé stále doufají, že se vleky a lanovky znovu rozjedou.

Provozovatelé lyžařských areálů dál žijí v nejistotě. Stále nevědí, jestli v letošní sezoně znovu rozjedou vleky. Střediska jsou kvůli protiepidemickým opatřením souvisejícím s nemocí covid-19 zavřená od 27. prosince a budou nejméně do 22. ledna.

Smutný pohled…

„Je to velice smutný pohled. Vidíte, že sjezdovka je vysněžená, dofoukáváme poslední sníh,“ řekl Karel Klapač, provozovatel sjezdovky na Harusově kopci u Nového Města na Moravě.

Klapač doufá, že 22. ledna vláda povolí provoz lyžařských areálů. „O vánočních prázdninách jsme přišli o třetinu tržeb, do konce ledna to bude 50-60 procent. Pokud bychom měli pouštět až v únoru, je to takové: tonoucí se stébla chytá.“

Statisíce až miliony korun

U menších lyžařských areálů jde o stovky tisíc. Předseda SKI klubu Velké Meziříčí Jiří Novotný mluví o milionových částkách. „O hlavní část sezóny jsme přišli. Celkové příjmy z lyžařských areálů jsou v celé republice v miliardách korun. Dvě třetiny jsou v tuto chvíli ztracené.“

„Naše ztráty jsou v tuto chvíli v milionech korun,“ dodal Jiří Novotný. Vláda schválila pro provozovatele a majitele zimních areálů kompenzaci. Vyčlenila na ni jednu miliardu korun.

Krachu to nicméně nezabrání…

Ve vysílání jsme oslovili také prezidenta Asociace lanových drah ČR Jakuba Juračku. Za vládní kompenzaci je vděčný. „Nicméně krach některých provozovatelů to neodvrátí,“ dodal.

„Kompenzace totiž neřeší dosud utracené náklady. Šance přežít je 22. ledna otevřít.“

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související