Kam o letošních jarních prázdninách? Bude záležet na aktuální epidemické situaci

11. leden 2021 06:00

Už za tři týdny na Vysočině začínají jarní prázdniny. V tom, jak je strávit, ale lidé zatím moc jasno nemají.

Zařídit si dovolenou o jarních prázdninách na horách nebo kdekoliv jinde je teď poměrně nejistá sázka. Lyžařská střediska totiž mají zatím zavřeno a složitější je i cestování do ciziny.

Měli jsme jasný plán…

Otec dvou dětí pan Dušan ze Stříteže u Jihlavy měl původně s rodinou na letošní jarní prázdniny jasný plán. Z toho ale sešlo. Stejně jako on je na tom ale většina rodičů po celé republice.

S objednávkami dovolenkových pobytů vyčkávají, což potvrzuje i mluvčí dovolenkového portálu Invia Andrea Řezníčková: „Zájezdy na jarní prázdniny pro rodiny prodáváme, ale vzhledem k situaci je zájem o hodně nižší než minulý rok, evidujeme pokles přes osmdesát procent.“

Itálie, Rakousko

Podobné snížení zájmu o dovolené eviduje také majitelka jihlavské cestovní agentury Jitka Stránská, která obvykle nabízí zájezdy zejména do ciziny. „Prodávám minimum Itálii, a hlavně Rakousko s cestovními kancelářemi, to jako fungovalo, ale letos zatím nemám nic.“

Podle Jitky Stránské lidé plánují spíš odjezd na dovolenou na vlastní pěst. Vzhledem k tomu, že jsou teď ale hotely a další ubytovací služby uzavřené, čekají na posun vládních nařízení lidé i v tomto případě.

Novoměstsko

„Spíš vyčkávají, něco tam rezervované je, ale spíš vyčkávají, jaká bude situace. Na léto zatím hodně, ale na zimu úplný minimum,“ potvrzuje i majitelka chatek k ubytování na Novoměstsku Alice Vitulová.

Ta navíc v současné době ani neví, zda může mít otevřeno nebo ne. Na rozdíl od hotelů a penzionů se lidé v chatkách nepotkávají. „Nejsou jasně daná pravidla a my třeba provozujeme chaty, kde se v každé chatě může ubytovat jedna rodina a pořád není nějak jasně stanoveno, jak to je.“

Zatím má tak Alice Vitulová ubytování uzavřené. Na jarní prázdniny se jí zatím nahlásili zájemci pouze na krátkodobé pobyty, například na víkendy.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související