Do Habří ji přivedla láska, její kniha složená ze vzpomínek pamětníků je letos tou nejkrásnější na Vysočině

30. říjen 2023

V Habří na vás prý historie doslova dýchá na každém kroku. Důkazem toho je i Nejkrásnější kniha Vysočiny, kterou se stal titul spisovatelky Andrey Buchtové ˊTam, kde končí cesta, vesnička Habří na Vysočině ve vzpomínkách pamětníkůˊ. 

Pro Nejkrásnější knihu Vysočiny mohli hlasovat posluchači Českého rozhlasu Vysočina na webu stanice. Podpořila ji i Krajská knihovna Vysočiny. Kniha Andrey Buchtové v soutěži získala 14 477 hlasů.

„Byla to velká euforie. Musím poděkovat všem. Úplně za každého z vás, kdo hlas poslal. Tak moc děkuji. Udělalo mi to velkou radost,“ říká s nadšením autorka.

Rodačce z Brna stěhování do Habří změnilo život. „Když se v krizi středního věku zamilujete, tak vás to může hodit ne úplně jinou kolej. A to se stalo mně tak, že žiji v obci Habří a v podstatě se zabývám historií,“ vysvětluje, co ji k napsání knihy přivedlo.

„Stali jsme se tam v tom místě na statku číslo jedna takovým trochu stánkem kultury a historie. Já už dlouhodobě shromažďuji vzpomínky pamětníků těch místních, veškeré informace tady k té historii obce. Daří se mi od lidí získávat různé dokumenty, fotografie, takže všechno poctivě skenuji. Vytvářím takový velký archiv, aby se to už nikdy neztratilo,“ vypráví.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související