Dilema pro hostinské. I s rostoucími cenami chtějí prosperovat, zároveň ale nechtějí přijít o hosty

9. květen 2022 06:00

Na jídelním lístku méně hovězího, maso si vozí z jatek a sami bourají. I tak bojují hostinští s neustále rostoucími cenami. 

Vstupní náklady hostinským neustále rostou. Nemohou si proto dovolit příliš utrácet a zároveň zdražovat. 

Restaurace v Počátkách

„Chodím málo, občas. Já chodím skoro každý den po práci. Uvažuju ale, že to omezím.“ Do restaurace Na Sídlišti v Počátkách chodí stejní hosté, jak byli zvyklí i dříve. Hostinskému Janu Kuklovi stoupají náklady prakticky každým dnem.

„Prakticky od masa počínaje po mouku konče, všechno jde nahoru. Dělám kalkulace každých čtrnáct dní,“ počítá hostinský. Do jeho podniku chodí lidé hlavně na obědy, ty si ale nemůže dovolit nějak výrazně zdražit. 

„Lidi mají určitý počet peněz, které mohou pustit. Spíš se to řeší tím způsobem, že dříve bylo čtyřikrát týdně hovězí maso, teď se dává dvakrát.“

Zásobování kuchyně

Jan Kukla musel změnit i způsob, jak zásobuje svou kuchyň. „Maso mohu koupit u řezníka, ale beru z jatek a sami si ho bouráme.“ I přes veškerou snahu ale tržby klesají. Některé ceny ovlivnit není možné a například piva si hosté  dopřávají méně.

„Jak večer, kdy chodí na pivo nebo na víno, tak i při obědech. Úbytek na výtoči piva je, to je pravda. Lidi, kteří by vypili pět piv, vypijí tři.“

Tento trend potvrzují i data Asociace hotelů a restaurací. Přestože hostů přibývá, lidé vyhledávají spíše levnější podniky a průměrná útrata se za posledního čtvrt roku snížila o tři procenta. 

Spustit audio

Související