Rodiče sportujících dětí si připlatí. Například hokej zdraží řádově o tisíce korun ročně

16. červen 2022 06:10

Sáhnout hlouběji do kapsy budou muset rodiče nejen kvůli zdražování energií či potravin, ale také na sportování svých dětí. 

Mnohé sportovní kluby reagují na zvýšení nákladů na provoz hal a sportovišť zvýšením ročních příspěvků. Mezi finančně náročnější sporty patří například hokej. 

Dukla Jihlava

Malí hokejisté jihlavské Dukly během letní přípravy nazuli místo bruslí kopačky, aby si zahráli v Třešti fotbal. Třeba syn pana Josefa, který se s balonem prohání po hřišti, ještě nedávno oba sporty kombinoval, kvůli finanční náročnosti si ale vybral jen hokej. 

„Syn hrál k tomu fotbal a tam už třeba, že i tam byly poplatky, tam výzbroj nebo oblečení nebo věci na ten sport, tak už zvažujete, že vlastně ty dva sporty dělat nemůžete, že to už je finančně prostě neúnosný.“ Pan Josef si teď navíc připlatí i za hokej. Od nové sezony se totiž v Dukle Jihlava zvedly roční příspěvky. „Zvedat se budou. Tu informaci jsme dostali minulý týden. Čekali jsme asi všichni vyšší nebo drastičtější. Ale nakonec to není tolik, myslím, že jsme platili asi osm tisíc ročně, teď platíme 11 tisíc ročně. Není to tolik, každý to asi svým způsobem zvládne.“

Energie, doprava …

Podle manažera mládežnických týmu Dukly Jiřího Jungwirta navýšení ročních příspěvků reaguje na všeobecné zdražování. „Náklady stoupají, energie, doprava stoupá. Výrazně se nám prodražily autobusy. Spoustu jsme jich také omezili, po Vysočině už jezdí rodiče víceméně sami. Oni se jezdívali na ty zápasy dívat, pak nám autobusy jezdily prázdný.“

Rodiče si ale nově příplatí nejen za hokej, zdražování se dotkne velkého množství halových sportů. Hned dvojnásobně stoupnou roční poplatky házenkářům v Novém Veselí. Dražší bude také basketbal ve Žďáře nad Sázavou nebo cvičení v jihlavském Sokolu. Navýšení poplatků se nevyhne ani malým florbalistům z Třebíče.

Spustit audio

Související