Cukroví pro celiaky a diabetiky

14. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku. V současné době je tato nemoc nevyléčitelná a člověk při ní musí dodržovat bezlepkové diety. Může si vůbec člověk s tímto onemocněním pochutnat na cukroví? To jsme se zeptali pekařky a cukrářky Jany Kosztolányiové.

„Celiaci nemohou konzumovat klasické cukroví, ve kterém je obsažena mouka obsahující lepek. Pro výrobu cukroví pro celiaky je tedy důležité zakoupit speciální mouku, která je i značně drahá. Druhou skupinou jsou diabetici, pro které připravíme cukroví, které neobsahuje klasický cukr, ale sladidlo! Dále je důležité používat dia produkty. Vše musí být zkrátka dia,“ dodává Jana Kosztolányiová.

Příprava těsta

„Základem je mouka, která má jinou konzistenci než mouka klasická. A je velmi důležité nedělat cukroví pro celiaky na vále, na kterém jsme před tím připravovali cukroví klasické. Vál musí být čistý, dále je důležitá čistá utěrka bez známek klasické mouky a váleček na těsto by měl být rovněž očištěný.“

Recepty

„Jahelné kuličky pro celiaky jsou velmi dobré i pro lidi, kteří nemusí držet dietu. Stačí vám 200g jáhel, 30g rozinek, 15g sušených meruněk, 20g mandlí, med, kokos a vanilkový prášek. Jáhly spaříme horkou vodou, propláchneme a vaříme 15 minut. Po uvaření dáme do mísy a přidáme zbylé přísady. Spojíme. A děláme kuličky, které obalujeme v kokosu. Ovšem pozor, toto cukroví nevydrží dlouho. Jen 14 dní,“ popisuje pekařka.

Jana Kozstolányiová, pekařka cukroví

Diabetikům pak doporučuje dia cukroví s přísadou vína. „K tomu je zapotřebí 250g hery, 250g hladké mouky, 1 žloutek, 5 lžic bílého vína, citronová kůra a 50g sladidla na obalení. Těsto zpravujeme, necháme odležet, rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme a po upečení obalujeme sladidlem! Doporučuje se dělat větší kousky, těsto na cukroví pro diabetiky má tendenci se scvrkávat,“ dělí se o zkušenosti Jana.

Kde a jak uskladňovat cukroví

„Loni jsem napekla velké množství a dala jsem tedy veškeré zbylé cukroví do mrazáku. Poté jsem ho v létě rozmrazila a bylo stejně dobré jako o Vánocích,“ směje se Jana a dodává: „Pokud dáte cukroví do chladné, vlhčí místnosti, nebo na balkon, cukroví nám krásně změkne!“

Spustit audio