Čtvrteční vítr zastavil železniční dopravu na hlavní trati přes Vysočinu

18. únor 2022 06:00

Mnoho hodin na cestách bez vidiny brzkého dojezdu do cíle. I to včera zažívali lidé na železnici na Vysočině.  Provoz omezovaly popadané stromy. 

Železniční dopravu na Vysočině včera prakticky na celý den značně omezily následky silného větru. Polámané stromy na mnoha místech poničily trakční vedení a velké problémy tak měli všichni železniční dopravci. 

Mnohahodinová výluka totiž postihla i úsek mezi Pohledem a Ostrovem nad Oslavou. A ten momentálně využívají rychlíky z Prahy do Brna a mezinárodní vlaky mířící dále na Břeclav a Bratislavu.

Žďár nad Sázavou

Stojím spolu s dalšími desítkami lidí na nádraží ve Žďáře nad Sázavou a sleduji tabuli odjezdů a příjezdů. Některé spoje jsou zřejmě bez problému, u části hlásí tabule zpoždění, jsou tu ale i takové, u kterých je velkými písmeny napsáno BUS. 

Náhradní dopravou se kvůli výlukám svezla i paní Ivana. „Jedeme z Bratislavy a kolem půl devátý jsme zůstali na trati a už jsme se nepohli, až teď nás transportovali autobusem a teď ani nevíme, co dál.“ 

Ivana si spolu s přáteli vyjela na výlet do Prahy. Že kvůli větru nabere mnohahodinové zpoždění, nečekala. Kolem třetí hodiny stále čekala ve Žďáře. „Cíleně jsme jeli hned ráno v šest, abychom byli co nejdřív v Praze, ale nějak nám plány nevycházejí.“

Žďár - Ostrov

Část cesty musely náhradním autobusem absolvovat stovky lidí, popisuje jeden z řidičů náhradní dopravy. „Teď aktuálně jedeme na trase Žďár nad Sázavou - Ostrov nad Oslavou, máme tu 45 cestujících a od těch devíti ráno už jsem jich odvozil tak tři sta. Jezdím vlastně Ostrov nad oslavou – Žďár a Přibyslav.“

Omezit provoz kvůli výluce musela řada českých i zahraničních železničních dopravců. Mezi nimi třeba Regiojet nebo České dráhy. „Mezinárodní vlaky jezdí odklonem přes Olomouc na Jižní Moravu, vyhnou se tak Brnu. Rychlíky z Prahy končí v Havlíčkově Brodě, z Brna pak v Křižanově, náhradní autobusová doprava je zavedena ale ve velmi omezené míře,“ okomentoval včerejší problémy na Vysočině Lukáš Kubát z tiskového oddělení Českých drah. 

Prodloužená výluka

Výluku původně Správa železnic plánovala do pěti hodin odpoledne, vlivem počasí se ale prodloužila, komentovala ve čtvrtek navečer mluvčí správy Radka Pistoriusová. „V úseku Pohled - Přibyslav je provoz zastavený a to samé platí Žďár - Ostrov nad Oslavou, což je samozřejmě s ohledem na to, že je to teď hlavní trať pro rychlíky Praha - Brno nepříjemná situace, ale těch stromů je tam opravdu hodně na té trati.“

Popadané stromy zastavily ve čtvrtek provoz i mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Často bylo pro hasiče nebezpečné jít kmeny odstranit, jelikož padaly další, což také prodloužilo výluku mezi Pohledem a Ostrovem nad Oslavou.

Mezi Havlíčkovým Brodem a Tišnovem už aktuálně dráhy výluku nehlásí. Až do 12:00 hodin je ale dál v platnosti omezení mezi Brodem a Jihlavou.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související