Následky větru: domácnosti bez elektřiny, stojící vlaky, problémy v silniční dopravě

17. únor 2022

Na Vysočině je dnes ráno bez elektrické energie 4800 domácností. Na severovýchodě Havlíčkobrodska nejezdí vlaky. 

O výpadcích energie informovala Šárka Lapáčková Beránková, mluvčí společnosti ČEZ, která v kraji zásobuje elektřinou hlavně Havlíčkobrodsko. Poruchy způsobil silný vítr. 

Ráno kolem osmé hodiny

Hasiči v kraji kvůli němu měli na 60 zásahů, zejména při odklízení spadlých stromů. Vítr komplikuje i provoz vlaků. Situace s dodávkou elektřiny se podle Lapáčkové Beránkové výrazně zhoršila k 08:00, kdy technici museli řešit šest poruch na vedení vysokého napětí. 

Před tím byly poruchy v kraji dvě a navíc nevedly k omezení dodávek elektřiny do domácností. „Poruchy způsobil velmi silný vítr, větve a stromy popadané do vedení. Na odstraňování intenzivně pracujeme, ale i naše čety musí dbát na bezpečnost, protože stále velmi silně fouká. Bohužel vítr se má uklidnit až zřejmě k večeru, takže předpokládáme další poruchy,“ uvedla mluvčí. 

Problémy na silnicích a železnici

Hasiči kvůli popadaným stromům vyjíždějí po celém kraji. Nejvíc je ale zaměstnává situace na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku, vyplývá z informací na jejich webu. 

Podle informací Českých drah nejezdí vlaky kvůli silnému větru v úseku Havlíčkův Brod a Rozsochatec. Kvůli spadlému stromu je přerušený také provoz mezi Ždírcem nad Doubravou a Hlinskem. České dráhy předpokládají obnovení provozu před 11. hodinou. 

Střecha muzea v Jihlavě

Ráno krátce před devátou hodinou se utrhla část střechy na budově Muzea Vysočiny na Masarykově náměstí v Jihlavě. Škoda je podle kraje, který je zřizovatelem, vyčíslena na 2-3 miliony korun. Ke zranění osob nedošlo.

autor: mik
Spustit audio