Cimrmanova bezlepková buchta

Dobré odpoledne

Jára Cimrman vynalezl kde co. Možná se brzy ukáže, že jeho geniální duch stojí i za bezlepkovou moukou, aby ulehčil život všem celiakům. Když jsem si moc pochutnala na ovocné buchtě a poprosila jsem o recept, zjistila jsem od paní Miluše Cimrmanové, že byla bezlepková, a že takové peče neustále.

Základní pravidlo, které se dozvěděla kdysi od cukráře, zní: kolik vajec, tolik lžic cukru a tolik lžic mouky! Recept platí pro normální mouku i pro tu bezlepkovou.

Těsto:

7 vajec
7 lžic bezlepkové/polohrubé mouky
7 lžic cukru
1 kypřící prášek

Začíná se sedmi vejci, které rozklepneme žloutky zvlášť a bílky zvlášť. Žloutky se vyšlehají s cukrem, a s bílků se ušlehá sníh. Ke žloutkům se postupně přidá mouka s kypřícím práškem a úplně nakonec se vmíchá sníh z bílků. Těsto se vlije na vymazaný a vysypaný plech nebo nap pečící papír. Peče se na teplotě 180 stupňů asi půl hodiny.

Krém:

1 šlehačka
2 lžíce cukru
2 bílé jogurty
Ovocná vrstva:
Broskve, ananas, mandarinky, kiwi apod.
1 balíček dortové želatiny

Zatím, co se peče těsto, ušleháme jednu šlehačku a smícháme ji se dvěma bílými jogurty a dvěma lžícemi cukru. Bílý krém rozetřeme na vychladlé těsto. Ovšem to nejlepší přijde nakonec – ovoce.

Buchta má tři vrstvy, žlutou, bílou a ovocnou. Tam už se barva liší podle toho, jaké ovoce použijete. Pěkně vypadá i v zelené verzi s kolečky kiwi, ale ta broskvovo-ananasová s mandarinkami byla také vynikající.

autor: dak