Chronické urologické záněty není dobré léčit doma

12. září 2014
Dobré odpoledne

Nejčastější příčinou návštěvy oddělení urologie nemocnice v Novém Městě na Moravě, jsou záněty. „Týkají se rovnou měrou žen i mužů,“ říká v odpolední poradně primář Jaroslav Tůma. Pacienty trápí chronické záněty ledvin, vývodných cest močových i pohlavních orgánů u mužů. Ženy pak mívají záněty dolních cest močových a močového měchýře, často spojené se záněty gynekologickými.

Projevy zánětů jsou typické: výrazné problémy s močením, bolesti i teploty. U chronického zánětu nejsou tyto projevy tak výrazné, ale zato jsou četnější. „Bývá u nich i chudší klinický bakteriální nález, takže se zánět hůře diagnostikuje. Psychická stránka pacienta pak trpí tím, že v době, kdy to člověk nejméně očekává, se dlouhodobá nemoc opět ozve,“ popisuje potíže pacientů Jaroslav Tůma.

Muži přicházejí na urologii s chronickými záněty také, podle Jaroslava Tůmy nejčastěji se záněty prostaty: „Bolesti muži cítí v oblasti malé pánve, cítí je na hrázi u konečníku a mohou vystřelovat i do třísel, varlat nebo do podbřišku.“ K urologovi posílá pacienty většinou obvodní lékař, ale s urologickými bolestmi může zajít pacient i rovnou k odborníkovi.

Antibiotika se obvykle nasazují při zánětu, ale protože mají spoustu nežádoucích vedlejších účinků, u chronických zánětů by léčba nemuselo dobře probíhat. „Osvědčilo se mi podávat individuální vakcínu, kdy se z bakterie, která se zjistí a selektuje u nemocného člověka, připraví léčebná látka pro konkrétního pacienta,“ popisuje primář urologie.

Kromě léků existuje celá řada podpůrných prostředků, jako jsou brusinky, ale ty jsou jen jedna z možností, která podpoří základní léčbu, radí Jaroslav Tůma. Co se prevence týká, zdůrazňuje vysoký příjem tekutin: „Nemocní by měli vypít až dva litry tekutin denně. Důležitá je i jejich skladba, ideální je voda, slabý čaj, u dlouhodobějších potíží je pak dobré tekutiny střídat.“ Na závěr Jaroslav Tůma doporučuje vyhýbat se prochladnutí, nesedět na ničem chladném, udržovat v teple nejen oblast ledvin, ale nosit i vhodnou teplou obuv.

CHAT:

Roman V. - Dobrý den, když mě sem tam pobolívají ledviny, ale většinou zabere bylinkový čaj na ledviny nebo brusinkové tablety, mám jít raději za lékařem nebo mohu zůstat u této léčby? Děkuji panu primáři za odpověď, Roman

Záleží na celkové době těchto příznaků a počtu opakování. Stejně tak záleží i na věku.
Při rok trvajících potíží je dobré jít k lékaři. Pokud je Vám více jak 5o let, je dobré navštívit lékaře a splnit tím i preventivní prohlídku.

Julie, Havlíčkův Brod - Dobré odpoledne, zdravím pana primáře. Mám dceru, která chodí v krátkých tričkách a kalhotách bokovkách! Neustále jí připomínám, že musí mít záda v teple, by neměla zánět, ale jen se směje, je jí 15. Nemáte pro ni nějaké varování oborníka, ode mě to nemá takovou váhu. Děkuji moc, posluchačka Julie

Bohužel, ne každá móda je i zdraví prospěšná. Stejně je tomu i v tomto případě. Musíme jenom doufat, že brzy dojde ke změně v něco prospěšnějšího.

autor: dak
Spustit audio