Jihlava od první únorové soboty nabízí operace bez nutnosti hospitalizace

1. únor 2020 06:00

V Nemocnici Jihlava budou moci pacienti podstoupit artroskopické ortopedické zákroky nevyžadující hospitalizaci.

Takzvaná jednodenní chirurgie zaměřená na ortopedii vznikla ve spolupráci se soukromou společností, kterou zastupuje lékař Zdeněk Faltus. Je jediná na Vysočině. Jihlavská nemocnice dodala prostory, soukromník vybavení artroskopickou věží a personál. První operace budou dnes, tedy v sobotu 1. února. Ročně je v plánu až 600 výkonů, řekl dnes novinářům Faltus.

Smlouva s pojišťovnou

Zařízení má podle něj prozatím uzavřenou smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Následně ho budou moci využívat i pacienti dalších zdravotních pojišťoven. „Zatím jediná pojišťovna z těch větších, pojišťovna ministerstva vnitra, to z mně neznámých důvodů nasmlouvat nechtěla, takže její pacienti se toho účastnit nebudou,“ řekl Faltus.

„Je to projekt, který není příliš obvyklý, ale asi bychom se neměli vyhýbat spolupráci soukromého subjektu s veřejnoprávní sférou, což je naše nemocnice zřizovaná krajem,“ řekl ředitel nemocnice Lukáš Velev.

Uvolnění kapacity nemocnice

Pro nemocnici to podle něho vedle příjmu z pronájmu bude znamenat také uvolnění kapacity pro složitější případy. Pro pacienty znamená jednodenní chirurgie možnost léčit se v domácím prostředí pod ambulantním lékařským dohledem. K samotnému výkonu se dostaví ráno a nemocnici budou smět opustit stejný den asi čtyři až pět hodin po operaci, podle doporučení anesteziologa.

Jihlavská nemocnice, která provede ročně více než 7000 operací, prozatím nabízí v rámci jednodenní chirurgie především jednoduché gynekologické zákroky.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související