Chladné jaro posunulo i práce na zahrádce

26. květen 2017
Dobré odpoledne

Chladné jaro sice práce na zahrádce pozdrželo, ale sazenice okurek, rajčat, dýní nebo cuket můžete bez obav vysazovat ve skleníku. Jak na to, jsme rozebrali se zahradnicí Gabrielou Plešákovou.

Vysazovat už můžete okurky, tykve, rajčata, papriky i celer. Na Vysočině dáváme papriky přednostně do skleníku, stejně jako lilek. Ostatní zelenina poroste i na záhonech nebo stále častěji se rozvíjí i pěstování v nádobách. Co se týká rajčat, tak samozřejmě výhradně vysazujeme silné sazenice.

Zničit část zahrady úspěšně dokážou mšice

I letos je poměrně silný útok mšic. Rozlišujeme přípravky podle ochranné lhůty. Zeleninu a bylinky, které již konzumujeme, můžeme ošetřovat jen biopreparáty, na ostatní můžeme použít běžné postřiky. Do skleníku se vyplatí dát lepové desky.

Boj se slimáky se zdá být vÄ›Äný

Na záhonech, kde je přímý kontakt s půdou, používejte rozložitelné přípravky, které nepoškozují užitečné ježky a další živočichy a přirozeně se rozkládají v půdě. Dlouhodobým pomocníkem je ošetření parazitickými hlísticemi, ale zde bývá úskalím pomalá aplikace. Proto neotálejte a hned po získání je rozdělejte s vodou a zalijte, aby se co nejdřív dostaly do půdy.

Kvůli chladnému počasí, už nezbývá moc času na výsadbu trávníků

Díky dlouhému období chladna musíme nyní rychle vyset trávníky a snažit se dosadit potřebné dřeviny, i když z kontejnerů můžeme sázet po celou sezonu. Zastřihneme odkvetlé jarní keře asi o třetinu. A taky Nezapomeneme odstranit odkvetlá květenství šeříku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.